«Шахтар» і нові традиції

Український клуб з Донецька, обігравши в гостях французький «Нансі», пробився до однієї восьмої фіналу Кубка УЄФА з футболу.

Перелом. До цього сезону вітчизняні команди виграли тільки один двобій з французами. Мова про «Динамо», яке майже дев’ять років тому взяло гору над «Ресингом» у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Тоді в атакувальній  ланці киян виокремлювалися молоді стрільці Шевченко і Ребров. Інші українсько-французькі протистояння, а було їх близько двох десятків, незмінно вигравали «триколірні». Неприємну традицію зламали гірники. Та ще й започаткували, судячи з усього, нову, значно приємнішу для нас. «Шахтар»  уже втретє за новітніх часів обіграв опонента в гостях після маловтішного старту в рідних стінах. 2000 року він саме так переміг чеську «Славію» – 0:1 і 2:0.  Позаторік – німецький «Шальке» (1:1 і 1:0). А тепер – ще й «Нансі». Історичний перелом обіцяє нашому чемпіонові неабияку турнірну перспективу, а його симпатикам – яскраве видовище, гарантоване наступним змаганням улюбленців з чинним володарем Кубка УЄФА.
Без ейфорії. «Шахтар» обіграв опонента без особливого блиску, так і не продемонструвавши високого рівня колективної гри. Доводиться визнати: наш чемпіон і досі не набув оптимальної спортивної форми. Звідси й невиразність ігрового малюнка, розмитість групового маневру, надмірні й нічим не виправдані втрати м’яча. Добре, що все скінчилося добре: гірники навіть не пройшли, а «вповзли» до наступного турнірного раунду, зміцнивши національні позиції в європейській таблиці коефіцієнтів. Отже, це саме той випадок, коли результат переважив інші чинники футбольного дійства. Правда, багатообіцяльним є беззаперечний факт, що в березні «Шахтар» матиме значно кращий вигляд. А отже, й  шанси українців на продовження виступів у континентальних перегонах будуть вищими, ніж у лютому.
Кульмінація. Вона припала на 71 хвилину поєдинку в Нансі. Результативний епізод, як здалося, нічим особливим з ігрового процесу не виокремлювався. Гірники звично змістили акцент і зусилля на центральній осі. Та, на відміну від попередніх миттєвостей, нашим футболістам поталанило більшою мірою. Фернандинью, отримавши коротку передачу від Марики, вискочив на вільний  простір у володіннях Грегорині й завдав удару, що виявився невідпорним. Очевидно, голкіпер, очікуючи зовсім іншого розвитку подій, не встиг перелаштуватися й пропустив м’яча між ногами. Вирішальною стала беззаперечна перевага гостей в індивідуальному вишколі. Бо ні центральні захисники Діакате та Луїс, ні воротар «Нансі» не мають жодних підстав для виправдань. Їхні помилки виявилися насправді фатальними. Однак першопричину провалу варто шукати і в епізоді, що трапився значно раніше: замінивши Пуйгреньє, наставник французів ослабив оборону воріт Грегорині. Повноцінно заступити лідера захисту, як з’ясувалося, в «Нансі» взагалі нікому. Тому збій в синхронній системі тактичних риштувань запрограмував нелогічною заміною тренерський штаб французів.
Далі буде. Наступний опонент гірників – іспанська «Севілья». Це – чинний володар Кубка УЄФА і Суперкубка Європи. За одностайними оцінками фахівців, саме цей колектив є головним фаворитом у цьогорічному турнірі. За «Севілью» грає лідер стрільців іспанської примери Кануте. Цього безжального малійського бомбардира мріє придбати ледь не весь євробомонд. А славнозвісний італійський «Ювентус» уже запропонував одному з лідерів іспанського чемпіонату 25 мільйонів американських доларів за Кануте. І все-таки паніки в лавах «Шахтаря» не простежується. Колектив, що відсвяткував позавчора непересічний турнірний ювілей – сотий матч у континентальних змаганнях, має достатньо для майбутніх звершень і досвіду, і майстерності, і загального клубного потенціалу.

«НАНСІ» (Франція) – «ШАХТАР» (Донецьк, Україна) – 0:1 (Фернандинью, 71). Грегорині, Кретьєн, Діакате, Пуйгреньє (Луїс, 53), Соже, Дюшемін, Беренжен (Брисон, 74), Хаджи (Діа, 66), Гаванон, Фортуне, Курбело – Шуст, Срна, Кучер, Чигринський, Шевчук, Фернандинью, Левандовський (Дуляй, 84), Елану (Жадсон, 61), Матузалем, Марика, Брандау. Тренери: Пабло Корреа – Мирча Луческу. Нансі. 19000 глядачів. Арбітр Гилевський (Польща). Перший матч – 1:1.