Груддю солдат не годуватиме

Учора, в День захисника Вітчизни, в Клубі Кабінету Міністрів відбувся брифінг та телефонна “гаряча лінія” міністра оборони  України Анатолія Гриценка. 

Окрім святкових поздоровлень, журналісти та працівники Генштабу мали змогу дізнатися про таке.
Про стратегію національної безпеки. За словами Анатолія Гриценка, на сьогодні перед Україною перш за все  стоїть загроза  внутрішнього характеру, яка виникла через постійні чвари серед керівництва держави. Якщо подібна ситуація продовжуватиметься, постане проблема  цілісності держави. Хоча, безумовно, за словами міністра,  після терористичних атак 11 вересня існує і зовнішня загроза.
Про військову форму та погони. На переконання пана Гриценка, в ідеалі військову форму мають носити лише в армії. СБУ та МВС мають бути ефективними державними інститутами і належно виконувати свої функції. Погони мають право носити лише офіцери Збройних сил, сказав міністр.
Про контрактну службу. Відповідаючи на запитання сивочолого військовика  про  перспективи контрактної служби, Анатолій Гриценко з гумором зауважив, що в того таких перспектив уже немає. Такі перспективи є у нинішньої молоді. 2010 рік стане останнім роком строкової служби. Тому вже нині має бути розроблено механізм установлення належної платні та обов’язків майбутніх офіцерів. Солдат незабаром мусить стати універсалом. Якщо цього не станеться, тоді ми маємо годувати мільйонні збройні сили, сказав міністр.
Про жінок в армії. Анатолій Гриценко запевнив, що дуже добре ставиться як до жінок, так і до того, що вони матимуть змогу служити в контрактниках. Однак вони мають узяти на себе зобов’язання і гарантувати державі, що на строк своєї служби не підуть у декрет. Як можна гарантувати боєздатність частини, коли, скажімо, половина солдатів у ній годують груддю немовлят? Як тоді ми матимемо малу, але мобільну армію? Жінка, яка захоче стати солдатом, має нічим не поступатися фізично підготовленому чоловікові.
Про геополітику. Через два тижні до України завітає американська делегація, яка запропонує Україні свій план щодо гарантування Україні протиракетної оборони. Це зовсім не означає, що ми маємо розміщувати на своїй території іноземні частини. Це буде схема, за якою Київ убезпечить себе від наслідків можливих ракетних атак на Польщу чи Чехію. Якщо не вжити таких заходів, то, за словами пана Гриценка, існує ймовірність того, що ракети, які збиватимуть у Польщі, зі своїм начинням падатимуть в Україні.