«Про це» – pro і cоntra

Яблуку ніде було впасти – так зацікавила київську публіку дискусія, в якій намагалися з’ясувати, де межі відвертості еротичних сцен у літературних творах.
У кав’ярні-книгарні «Купідон» було повнісінько не тільки молоді, а й доволі поважних  киян. Серед запрошених учасників дискусії: львів’яни Юрій Винничук, Наталя Сняданко. А також письменниці Дана Дідковська, Наталя Коробко, Світлана Горбань, літературознавець Ганна Улюра. Для посилення авторитетності думки  слово  тримали кандидат медичних наук, сексопатолог Костянтин Прощаков та доктор психологічних наук Наталя Максимова. Спеціально призначений  «ідеальний читач» розділяв своєю присутністю тих, хто сидів під гаслом «Ні – порнографії!» та, відповідно, «Ні – цензурі!». Усю цю кашу заварило видавництво «Зелений пес», яке прагне реклами та продажу своїх книжок. Природне бажання, як і бажання  усього живого – розмножуватися.
З одного боку, все потребує обговорення. Смак, почуття міри, як розрізнити де порнографія, а де – еротика,  яка відповідальність падає на автора  твору за надмірну відвертість, що є фактом літератури, а що – просто  привертання уваги за рахунок «полунички»? Чи потрібно цензурувати  зображення сексуальних сцен – і яких саме? Запитань чимало, остаточних відповідей бути не може. Ведучі Катерина Хінкулова та Мирослава Сапко намагалися  дати слово всім охочим. Але сам формат розмови і місце проведення, на жаль, не цілком виправдали себе. Було погано чути, і напхом напхана кав’ярня, особливо та її частина, що далі від  «народних засідателів», вибухала сміхом, пила пиво, жила своїм життям.
Поговорити на таку актуальну тему, видно, праглося всім і відразу.