І Єгипет зблизька

Творчі люди, особливо ж художники, чи не найбільше наснажуються під час подорожей. Коли на зміну усталеним пейзажам і краєвидам плинуть незвідані краї і нові кольори-враження хвилюють душу і зір митця. Думаю про це, роздивляючись виставку Олександра Дубровського, яка в галереї «Неф» (Києво-Печерський заповідник) триватиме до 1 березня.

Олександр Дубровський своїми творами запрошує відвідувачів у дуже далекі та екзотичні краї.  Ось  експозиція з Африки, де і живопис, і авторські репродукції.  В Алжирі око митця зупинилося на тамтешніх людях, уловило колорит побуту.  А пензель повідав про це у картинах  «Весільний караван», «Троянди пустелі».
Художник побував і в Єгипті,  куди настоятель центрального коптського монастиря святого Мини, розташованого в пустельній місцевості Маріот (поблизу Олександрії), запросив його виконати мозаїчні картини.  Їхав туди через Італію, славну мистецтвом мозаїки, вивчав там роботи давніх майстрів, зокрема й особливості коптської іконографії. Ті враження і здобутий досвід стали в пригоді, коли у  монастирі святого Мини творив жанрові картини на біблійні сюжети «Втеча до Єгипту», «В’їзд Христа до Єрусалиму»… А в склепінні  собору  яскраві образи Христа, апостолів.
Картини виконав у техніці римської і флорентійської мозаїки. Та що розповідати… Цю диво-красу треба бачити.