Проти рейдерів антирейдери

За визначенням віце-президента УСПП з корпоративної безпеки Василя Крутова, рейдерство – цілеспрямована зміна власника підприємства за допомогою  психологічного та фізичного тиску, а також неправомірних судових рішень. Іншими словами, це економічно-промисловий бандитизм, в якому активну участь беруть як державні мужі, так і криміналітет.

Початок захопленню українських підприємств покладено 2005 року. Починали, як правило, з малих і середніх. У 2006-му рейдери  звернули свій прискіпливий погляд і на великі компанії. Як приватні, так і державні.
– За нашими підрахунками, сьогодні в країні активно діє 30-50 рейдерських груп. І не безуспішно, – бідкається пан Крутов. – Вони захопили майже 3 тисячі підприємств різних форм власності. Рівень результативності рейдерських атак на вітчизняні фірми, заводи становить 90 відсотків. І лише  10 відсотків компаній, що потрапили в поле зору  промислових бандитів, можуть дати їм відсіч.
Серед таких – АСК «Укррічфлот». Компанія активно співпрацює з сорока країнами світу. Виключно під українським прапором. На кошти ЄБРР будує морські теплоходи. Вартість одного становить 11 мільйонів доларів. Контрольний пакет акцій – у держави. Певна річ, хто ж не зацікавиться куркою, що несе золоті яйця. Рейдери зробили кілька вилазок. Річфлотівці зуміли відбити агресора.
– І самотужки провели розслідування, – демонструючи виведені на папері схеми, за якими намагалися захопити їхнє підприємство, розповідає президент АСК «Укррічфлот» Павло  Підлісний. – Вдалося вийти на  замовника, який, по суті, санкціонував захоплення компанії. Ним виявився один із колишніх високопосадовців МВС. Прізвище навмисно не називаю. Зібрані документи передали до Генпрокуратури, МВС, СБУ. Сподіваємося на належну відповідь.
Павло Іванович залишається оптимістом. Він вірить у силу права й закону. Дарма, що в сучасній Україні державний бандитизм, який маскується за  пригодницько-авантюрним словом «рейдерство», залишається безкарним.
– Жодну людину, винну в незаконному захопленні чужої власності, так і не притягнуто бодай до адміністративної відповідальності. Хоча рейдерство, на моє глибоке переконання, має всі атрибути кримінального злочину, – розмірковує координатор Антирейдерського союзу підприємців України, голова правління ВАТ НВП «Сатурн» Володимир Чміль, котрий, що називається, на власній шкурі відчув рейдерські апетити. – Ми прискіпливо проаналізували суддівські рішення, що стосувалися незаконних захоплень підприємств. І дійшли невтішного висновку: єдиний фактор успіху рейдерських операцій – це неправомірні суддівські ухвали. До речі, винесені ім’ям України, але на замовлення промислових бандитів. На такі дії суддів Антирейдерський союз підприємців України неодноразово надсилав скарги до Вищої ради юстиції. Відповіді звідти отримували вбивчо-стандартні: «Суддя дійсно зробив помилку, але ненавмисно, тому причин для службового розслідування чи інших дій немає». На жаль, подібні суддівські «помилки» стали нормою. А тексти їхніх рішень, схоже, активно продукують… рейдери.
На початку 2007 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та з корпоративних спорів», ініційований вітчизняними промисловцями та підприємцями.
– У документі передбачено жорстке визначення місця підсудності справ щодо корпоративних спорів винятково за місцем реєстрації підприємства, компанії, – наголосив на круглому столі в УСПП керівник цієї організації Анатолій Кінах. – Такий підхід мав би кардинально зменшити корупційні діяння в стані правоохоронців і ухвалення судами неправомірних рішень.
Ясна річ, Анатолій Кирилович має рацію.  Та от біда! В Україні, на жаль, не звикли  дотримуватися законів. Невизначеність у вирішенні проблеми рейдерства, що серйозно загрожує існуванню вітчизняної промисловості, не кажучи вже про імідж України на міжнародній арені, демонструє й вище керівництво держави. Тому всер-йоз поборотися з таким явищем вирішили підприємці. Насамперед законотворчою діяльністю (розгляд й ухвала законопроектів «Про охоронну діяльність», «Про службу безпеки суб’єктів господарювання та інших юридичних осіб», «Про детективну діяльність», «Про зброю»), а також упровадженням системи корпоративної безпеки. Інакше кажучи, у надрах УСПП уже визріла заповітна ідея створити власні ділові, аналітичні розвідки та контррозвідку. Ці служби мають виставити надійний щит перед рейдерами. І в перспективі покласти край цьому ганебному явищу.