Боржників “Київводоканал” залишить без води

“Київводоканал” розпочав відключення боржників від мережі водопостачання. Першим потрапив під таку акцію минулого вівторка Національний університет внутрішніх справ. Про причини і наслідки цього ми попросили розповісти генерального директора “Київводоканалу” Олексія Пасечника.

– Було відключено ще й Національну академію Міноборони, що по той бік Повітрофлотського проспекту від університету, – уточнив Олексій Васильович. – Міліцейський заклад зреагував миттєво: нам пред’явили банківську платіжку на 40 тисяч гривень (такий був борг), ми перевірили її, і через півтори години університет знов отримав воду. Академія заборгувала 177 тисяч. Оскільки на територію нас не допустили, на жаль, ми змушені були відключити й гуртожитки закладу, оскільки вони перебувають в єдиній мережі. Переконаний, що керівники академії теж подбають, щоб сплатити нам борг.

Всі заходи, що вживає підприємство для своєчасної сплати за спожиті послуги з водопостачання та водовідведення, схвалено правлінням акціонерної компанії, узгоджено із спостережною радою.

Сплата за січень за наші послуги сьогодні, враховуючи різницю в тарифах, становить лише близько 20 відсотків від нарахувань. Через це утворився дефіцит обігових коштів “Київводоканалу”, він становить близько 25 мільйонів гривень на місяць, а це паралізує роботу підприємства. За січень ми не виплатили своїм працівникам зарплату. Якщо така ситуація не зміниться, доведеться перекрити кран усій столиці – через неможливість забезпечити технологічний процес. Бо за отримані кошти забезпечити місто чистою водою просто нереально: немає за що придбати реагенти, паливно-мастильні матеріали, розрахуватися за енергоносії.

На жаль, споживачів – юридичних осіб, які, на мій погляд, вичікують чи то зменшення нових тарифів, чи то їх скасування, ми змушені розчарувати: їх усіх буде попереджено про відключення водопостачання. А тоді, згідно з чинним законодавством, якщо впродовж п’яти днів споживач не відреагує на попередження, воду йому відключають.

Щодо мешканців житлових будинків, то тут є проблема. Адже до 70 відсотків їх сплачують за послуги. Одначе решта 30 відсотків мають по кілька тисяч гривень боргу на квартиру. Зараз ми працюємо над схемою, як відключати квартири боржників. У кожному випадку питання розглядатиме комісія, до складу якої входять представники Головного управління житлового господарства. Ми розуміємо, що зневодити споживачів – крайній захід, але, на жаль, іншого виходу не бачимо. Попередження про можливість відключення від водопостачання, якщо борги не буде сплачено, вже отримали понад 400 міських житлово-експлуатаційних організацій.