Олесь Довгий сподівається, що Київрада захистить інтереси киян

Територіальна громада на вул. Прирічній, 19 Оболонського району столиці вимагає зупинити незаконне будівництво та скасувати рішення Київради минулого скликання щодо землевідводу.
Уже дев’ять місяців мешканці будинків 17,  19 та  19-в, на вул. Прирічній  відстоюють свої права щодо недопущення незаконного будівництва.
Учора о 12.30 біля сходів будинку Київради відбувся мітинг – напередодні сесії, що розпочинається сьогодні. Мешканці цих будинків вимагали відповідей на свої болючі запитання. Ось про що розповіла “Вечірньому Києву” голова територіальної громади Наталя  Сулима:
– Протягом дев’яти місяців ми боремось з незаконним виділенням екс-мером Омельченком земельної ділянки ТОВ “Будівельна компанія “Кроун”, яким до 2007 року керував депутат Київради минулого скликання від “Нашої України” Андрій Кобринський. Дитячі майданчики, територію яких заборонено використовувати під будівництво згідно із земельним законодавством, – ділянку площею 0,29 га – було віддано минулою владою “Кроуну” для будівництва житлового будинку із вбудованими нежитловими приміщеннями на вул. Прирічній, 19. Сьогодні ми вдесяте збираємося біля Київради протестувати проти незаконного будівництва. Ми приходили під стіни КМДА – і пан міський голова на відкритих громадських слуханнях пообіцяв допомогу. Заступник секретаря Київради пан Качур підготував проект відповідного рішення, але депутати з “Нашої України” блокують на комісії винесення цього питання на сесію Київради.
Сьогодні ми зібралися тут напередодні сесії та наполягаємо, щоб ганебне рішення старої влади було скасовано, і наші діти мали змогу нормально відпочивати на дитячих та спортивних майданчиках. Та й пенсіонери, яких у нас понад 300 чоловік, теж змогли відпочивати в цій зеленій зоні, що роками існувала під нашими вікнами.
На думку мешканців мікрорайону, початок будівництва 24-поверхового житлового будинку з 18- метровим підземним паркінгом, як це передбачено проектом забудови, несе загрозу для прилеглих житлових будинків 19 та 19-в. Ситуація загрозлива ще й тому, що будинок на вул. Прирічній 19-б, після вибуху газу 27 січня минулого року в одній з квартир, перебуває в аварійному стані. Проект будівництва не було погоджено з Головним державним санітарним лікарем Києва, не проводилось екологічної експертизи проекту. Грубо порушено будівельні норми, норми землевідведення. До того ж, цей землевідвід визнала незаконним і прокуратура Києва.
Мітинг тривав недовго, виявився конструктивним, без зайвих бурхливих пристрастей. До його учасників вийшов заступник міського голови – секретар Київради Олесь Довгий. На нього чекали. Зустріли доброзичливо й навіть вручили букет квітів.
“У разі, якщо сесія у нас завтра  відбуватиметься  в нормальному режимі, то і позиція міського голови, і моя особиста позиція, позиція нашої фракції і, сподіваюся, більшості депутатів буде однозначною: ми підтримаємо ваші вимоги щодо скасування цього будівництва”, – зазначив Олесь Довгий, звертаючись до пікетувальників. При цьому він додав, що “в разі, якщо будівництво триватиме і після цього, то ми будемо разом під стінами тих органів, що втручатимуться у виконання рішень Київської міської ради”. 
До того ж пан Довгий підкреслив: “Завтра ми побачимо істинну позицію кожного депутата. Я сподіваюсь, що політична боротьба не матиме жодного стосунку до ваших інтересів, що скасування дозволу на це будівництво підтримають як фракції більшості, так і, принаймні, щонайменше “Наша Україна”.
“Звичайно, ми знаємо, що до більшості таких скандальних будмайданчиків причетні великі інвестиції. А там, де є такі інвестиції, звісно, є й їхній захист. Але для нас у таких випадках абсолютно немає різниці, чи це депутат Верховної Ради, чи це депутат місцевої ради, чи це якийсь можновладець. Для нас позиція – однозначна. Ми принципово хочемо довести це питання до логічного завершення”, – наголосив секретар Київради.
Олесь Довгий заявив також про готовність усіх членів фракції блоку Леоніда Черновецького у крайньому разі пікетувати в палатках проти будівельних робіт на Прирічній, 19.