Момент істини для чемпіона України

Сьогодні в столиці Латвії маріупольський “Азовмаш” зіграє вирішальний матч у груповому турнірі баскетбольного Кубка Європи.

“Азовмаш”. Український чемпіон, до речі, останній із наших повпредів у континентальних змаганнях, здобув чотири перемоги в п’яти зустрічах. Він обіграв усіх опонентів у рідних стінах, а також у гостях – грецький “Маруссі”. Поразка в підмосковних Люберцях не стільки  пригальмувала його, скільки реанімувала шанси конкурентів. І тепер на місце в призовому дуеті цілком  реально претендують і російське “Динамо”, і латвійська “Рига”. Та доля маріупольців, як і раніше, залежить виключно від них і жодні залаштункові оборудки не можуть вплинути на підсумкове розташування команд у турнірній таблиці. Інша річ, що в “Азовмаша” існують  кадрові труднощі, обумовлені вимушеною відмовою від послуг американського форварда Бюфорда. Нагадаю, що Бюфорда звинуватили в застосуванні недозволених стимуляторів у його попередньому клубі вже після того, як  американець з’явився в Україні, що й спричинило розірвання контракту заокеанського баскетболіста з азовцями. Дозаявити нового гравця вже не можна, тому Гірскису, наставникові маріупольської команди, доведеться варіювати існуючими можливостями, використовуючи когось із виконавців на незвичній для нього позиції. Непокоїть тренера і далека від оптимальної функціональна готовність лідерів: Ель-Амін і Ліщук, наприклад, здобули в протистоянні російським динамівцям лише по  шість очок. Так невдало цього сезону вони раніше не виступали жодного разу ні на внутрішній, ні на міжнародній аренах.
Перспективи. “Азовмаш” перед останнім туром випереджає конкурентів на бал і має найкращу загальну різницю ігрових очок. Однак за сумою двох матчів український чемпіон поступається “Динамо”. Це означає, що завершальну зустріч він має неодмінно вигравати, щоб убезпечити себе від неприємного сюрпризу. Перемога в столиці Латвії гарантує маріупольцям абсолютну першість у групових перегонах незалежно від того, як росіяни зіграють у Греції. Правда, українці можуть фінішувати першими  навіть  програвши в Ризі. Але тільки за двох одночасних  умов: якщо  греки переграють росіян, а чемпіон України не допустить 30-очкової мінусової різниці в своєму поєдинкові. Втім, уже зараз ясно, що друге місце в груповому турнірі для нас зовсім не бажане. По-перше, в такому разі можливий третій стиковий матч доведеться грати на чужому майданчику: за нічийного рахунку стикових матчів перевага рідних стін надається переможцеві групових перегонів. А по-друге, суперником призера нашого квартету в європейському чвертьфіналі буде столичний іспанський клуб “Естудіантес”. Із авторитетним іспанським колективом особливо важко змагатися навіть за рівних стартових умов. Тим паче – в ролі можливого подвійного гостя. Зважаючи на це, сьогоднішня зустріч у Ризі й справді доленосна для  флагмана вітчизняного баскетболу.