Тарифи в столиці найнижчі в країні

За даними моніторингу тарифів на житлово-комунальні послуги станом на 8 лютого цього року Київ опинився, фактично, на останньому місці в Україні.

Це викликано тим, що в усіх великих містах, окрім столиці, влада на корекцію тарифів не пішла. Хоча показник середньої заробітної плати там набагато відстає від київського. Приміром, у Чернівцях, де за холодну воду населення платить 2,43 грн. за кубометр, а гарячої води взагалі за жодну ціну не отримує, середня зарплата складає 857,42 грн. на місяць. У Києві ж холодна вода коштує 0,85 грн. за кубічний метр – при середній зарплатні 1 855,44 грн. на місяць. До речі, в Ужгороді, де практикують лише підігрів гарячої води, вартість його зашкалює ледь не до 11 грн. за кубометр. Це при середній зарплатні у 916,99 грн. А в Києві за підігрів встановлено тариф 5,90 грн. за кубометр, а за гарячу воду – 6,84.
Тарифи, які встановлено нині для киян, цілком відповідають їх платоспроможності. І треба лише поспівчувати жителям інших міст, де вміст пересічного гаманця надто мізерний, щоб люди могли сплачувати за тепло і воду в оселях. До переліку таких міст, де зарплати не встигають за тарифами, належать Ужгород, Кіровоград, Хмельницький, Херсон, Полтава, Луганськ, Житомир, Суми, Рівне, Тернопіль.
А щодо тарифів на послуги з теплопостачання, то Київ узагалі став винятком на українських теренах: ціна однієї Гігакалорії тут 130,60, у той час як в Ужгороді – 224,90, у Вінниці – 195,53, в Луганську – 190,00, Донецьку – 189,67, Харкові – 189,29... Власне, попереду киян за цим показником – вся країна, крім Сімферополя та Севастополя, де й потреби в цих Гігакалоріях значно менші.