Обіцянки чи гарантії?

Акт вандалізму на початку січня – знесення стародавніх будівель по вулиці Рибальській, 24/16, і продаж земельних ділянок Київрадою по вулиці Січневого повстання, 1 і  38-40, не без підстав бачаться декому ланками одного ланцюга і по-справжньому хвилюють киян.
Це засвідчила досить швидка реакція компаній “Регіон Інвест” і “Хрещатик Інвестбуд”, яку ми подаємо з посиланням на “Українські новини” і мета якої – заспокоїти громадськість столиці. Керівники цих фірм – відповідно Сергій Павленко та Ірина Пашковська – одностайні у тому, що підпорядковані їм організації аж ніяк не зазіхають на цілісність стародавньої забудови на відведених ділянках. “Ми взяли на себе фінансові зобов’язання зі збереження й реставрації Миколаївських воріт із прилеглими спорудами по вулиці Січневого повстання, 1, – зазначає, наприклад, Ірина Пашковська, – і плануємо відкрити територію для вільного доступу жителів і гостей столиці. Що ж до будинку комендатури, то його буде перетворено у громадсько-адміністративну споруду”. Компанія “Хрещатик Інвестбуд” звернулася до Міністерства культури і мистецтв України, а також до всіх фракцій Київради з листом, де гарантує збереження пам’яток.
Складніше з ділянкою по вулиці Січневого повстання, 38-40. Директор “Регіон Інвеста” Сергій Павленко запевняє, що на орендованій компанією з 2005 року землі споруд, які мають історичну цінність, немає, за винятком земельних укріплень по контуру ділянки з бастіонами цитаделі Києво-Печерської лаври. Цей контур, за словами пана Павленка, щільно забудовано приватним сектором і розгледіти його можна лише з… космосу! Разом з тим, додає директор компанії, укріплення є пам’ятками. Рішення про викуп землі “Регіон Інвест” ухвалив у зв’язку з рекомендаціями Фонду державного майна.
За попередніми підрахунками, на реставрацію пам’яток знадобиться 2,5-3 роки з урахуванням розробки проектів, їхньої експертизи і громадських слухань. Ірина Пашковська і Сергій Павленко поки що не назвали суми своїх імовірних інвестицій у цю справу.
Зате вони висловились за розвиток інфраструктури, пов’язаної з туристичними маршрутами на Печерську, – будівництво готелів, ресторанів, паркінгів.
У Київраді позиція обох компаній знаходить позитивний відгук. Скажімо, депутат від фракції “Громадський актив Києва”, член комісії з містобудування й архітектури Валерій Кодецький вважає, що практика викупу землі під історико-культурними спорудами приватними інвесторами слушна. Адже держава не має коштів на реставрацію й упорядкування цих пам’яток. Разом з тим у неї достатньо важелів, аби тримати все під контролем.
А от у директора музею “Київська фортеця” В’ячеслава Кулініча є вагомі підстави палкі обіцянки і гарантії директорів компаній взяти під сумнів. Річ у тім, що й компанії, які викупили належні колись Міністерству оборони ділянки по вулиці Рибальській, 24/16, з розташованими на них пам’ятками, не скупилися на обіцянки та запевняння. Що не завадило їм знести “5-й телеграфний парк” та інші споруди Київської фортеці.
Але, повторюємо, оперативне оприлюднення намірів “Регіон Інвесту” і “Хрещатик Інвестбуду” – факт, безумовно, позитивний. Свавільній забудові і ґендлюванню столичною землею – зокрема її історичними ділянками – приходить край.