О, Ріо-Ріо…

Учора в Бразилії розпочався традиційний карнавал.

Феєрична костюмована хода триватиме впродовж кількох ночей у різних куточках країни. Скрізь будуть свої правила, свої особливості, свої переможці. Але найяскравіше і наймасштабніше шоу, безперечно,  буде в Ріо-де- Жанейро.
Традиційно карнавалу передує процесія блазнів,  які несуть Короля Момо – одного з найогрядніших жителів Ріо, який  сидить на троні. Короля обирають серед кількох претендентів, маса яких має бути не менш ніж 100 кг. Мер вручає Королю симоволічні ключі від міста, яким  Момо   правитиме упродовж шести днів.
Учора карнавальний день було цілком присвячено дітям: 30 тисяч юних учасників з 16 шкіл самби при муніципальних навчальних закладах продемонстрували свою майстерність. Сьогодні їх змінить  1800 представників школи  самби старшого покоління. Більшості  з них  – за 60.
Апофеоз карнавалу  припаде на завтра, коли відбудеться конкурс шкіл самби, що належать  до так  званої «вищої ліги».
Кожна зі шкіл самби «вищої ліги» вкладає в підготовку до карнавалу в середньому близько мільйона доларів, витрачає на виготовлення костюмів і декорацій до 40 тонн пресованого паперу, 80 тисяч метрів тканини, шість тисяч літрів фарби, а також тонни клею, цвяхів, поліпропілену.
За вдалі нововведення судді можуть додати зайві бали. Цього року, наприклад, одна зі шкіл збирається вперше розмістити на рухомому помості, який нагадуватиме шахівницю завдовжки 38,5 метра, 300 барабанщиків.