«Шахтар» і «Динамо». Донори нашого футболу

Україна зберегла дванадцяту позицію в європейській таблиці коефіцієнтів і після перших цього року матчів у Кубкові УЄФА.

Нічия гірників примножила вітчизняний коефіцієнт ще на чверть бала. Це означає, що ми знову віддалилися від Чехії та Греції, котрі розташувалися в таблиці безпосередньо за Україною, і не надали бажаного шансу в гонитві Туреччині.
Відтак українська федерація вийшла на минулорічний підсумковий результат – 5,750 бала. Така сталість, із урахуванням того, що влітку відпаде наш найгірший за останні п’ять євросезонів показник, дає змогу розраховувати на місце в чільному десятку. Нічого подібного в історії вітчизняного представництва досі не було!
Як і раніше, основними постачальниками очок до національного реєстру залишаються київський і донецький суперклуби. Правда, роль лідера в останні роки утримує не «Динамо», а «Шахтар». От і цього континентального сезону гірники здобули на два з половиною очки більше, ніж динамівці. Нагадаю, що національний коефіцієнт визначається так: сума турнірних очок, здобутих усіма вітчизняними повпредами, ділиться на кількість останніх. Отже, 23 очки, розподілені на чоти-рьох, і забезпечили нинішні 5,750 бала. Чи поталанить донецькій команді поповнити український рахунок і після французьких гостин, дізнаємося 22 лютого, коли й відбудуться повторні матчі однієї шістнадцятої фіналу.
А поки що пригадаймо наш єврокубковий шлях і показники сезону 2006/2007 років.
«ШАХТАР» – 11 очок.
Ліга чемпіонів. Кваліфікація. «Легія (Польща) – 1:0 (Елану), 3:2 (Марика-2, Фернандинью). 2 очка. Груповий турнір. «Рома» (Італія) – 0:4, 1:0 (Марика). «Олімпіакос» (Греція) – 2:2, (автогол, Марика), 1:1 (Матузалем). «Валенсія» (Іспанія) – 0:2, 2:2 (Жадсон, Фернандинью). 5 очок плюс 3 бонуси.
Кубок УЄФА. 1/16 фіналу. «Нансі» (Франція) – 1:1 (Срна). 1 очко.
«ДИНАМО – 8,5 очка.
Ліга чемпіонів. Кваліфікація. «Металург» (Латвія) – 4:1 (Ринкон, Шацьких, Верпаковськис, Гавранчич), 4:0 (Ротань-2, Корреа, Ребров). «Фенербахче» (Туреччина) – 3:1 (Ринкон-2, Юссуф), 2:2 (Шацьких-2). 3,5 очка.
Груповий турнір. «Стяуа» (Румунія) – 1:4 (Ребров), 1:1 (Чернат). «Реал» (Іспанія) – 1:5 (Милевський), 2:2 (Шацьких-2). «Ліон» (Франція) – 0:3, 0:1. 2 очка плюс 3 бонуси.
«МЕТАЛУРГ» Зп. – 2,5 очка.
Кубок УЄФА. Кваліфікація. «Зімбру» (Молдова) – 0:0, 3:0 (Ташевський-2, Квирквелія). 1,5 очка.
Основний раунд. «Панатінаїкос» (Греція) – 1:1 (Годин), 0:1. 1 очко.
«ЧОРНОМОРЕЦЬ» – 1 очко.
Кубок УЄФА. Кваліфікація. «Вісла» (Польща) – 0:0, 1:1 (Шищенко). 1 очко.
Основний раунд. «Хапоель» (Ізраїль) – 0:1, 1:3 (Нижегородов).
ПРИМІТКА. Перемога оцінюється двома очками, нічия – одним. У кваліфікації – вдвічі менше. За вихід до євроліги команда отримує три бонусних очки.