Легіон переходить в атаку

Наступного тижня Печерський райсуд Києва розгляне позов грузинського футболіста Георгія Деметрадзе до Національної федерації та Професіональної футбольної ліги України.

Прецедент. Грузинський легіонер вимагає скасувати будь-які перепони на шляху зарубіжних футболістів до великої гри в Україні. Мова про так званий ліміт на легіонерів, запроваджений три роки тому в українському чемпіонаті з ініціативи Національної федерації. Це регламентне правило вимагає одночасної присутності на полі не менше трьох українських футболістів. Деметрадзе, домагаючись абсолютної рівноправності, посилається на відповідні конституційні норми. Зокрема, про надання іноземцям однакових із громадянами нашої країни прав  на працю за умови, що вони мешкають тут на законній основі. Позов унікальний не лише для вітчизняного, а й для всього європейського футболу. Зважаючи на це, безпрецедентна судова справа може стати головною правовою сенсацією року в Старому Світі.
Україна не виняток. Український футбол удався до захисту своїх інтересів з останніх на континенті. Лімітування чужинців у різних формах існувало чи існує й зараз майже на всіх національних територіях. Наприклад, Іспанія дозволяє одночасно перебувати в грі тільки трьом вихідцям з держав, які не входять до Європейського Союзу. Натомість Велика Британія відмовляє в проханні надати робочу візу легіонерам, які впродовж двох останніх років зіграли менше сімдесяти п’яти відсотків міжнародних матчів у складі своєї національної команди. Скоротити ліміт іноземних учасників російського чемпіонату до п’яти поставив за першочергову мету й Футбольний Союз наших північних сусідів. Україна забила на сполох кілька років тому, коли засилля чужинців досягло критичної точки і вітчизняні команди обмежились одним-двома доморощеними талантами. Таким робом Європа, зокрема й Україна, прагне підтримати свою молодь і поставити заслін перед малокваліфікованою, але відносно дешевою робочою силою, найнятою за морями-океанами.
За і проти. Переважна більшість фахівців схиляється до думки, що лімітування чужинців забезпечило бажаний ефект. Олег Блохін, наставник національної команди, взагалі переконаний, що успішний для «жовто-блакитних» мундіаль у Німеччині став можливим саме завдяки цьому починанню. Видатний футболіст і тренер закликає не зупинятися на проміжних етапах і поступово зменшити одночасну кількість легіонерів на полі до п’яти. В іншому разі, за прогнозами Блохіна та його однодумців, Україна щороку втрачатиме чимало не заграної на високому рівні перспективної молоді. Втім, існують і так звані борці за цілковиту свободу вибору. Переважно, це люди, що живуть з футболу: господарі клубів, дехто з тренерів, а також різноманітні посередники. Для більшості з них оборудки на міжнародному трансферному ринку приносять колосальні валютні прибутки, оскільки відбуваються, як-то кажуть, під столом. Є й інша категорія прихильників зарубіжного найму. Це фахівці, що не бажають працювати самостійно і цілеспрямовано. Вони воліють купувати відносно дешевий футбольний товар, а не вовтузитися з обдарованими місцевими хлопчаками.
Донецьк. Ініціатором судового позову став донецький «Металург». Саме цю команду називають в Україні «інтернаціоналом сумнівної якості». Показовий приклад: через колектив лише в останні сезони пройшло півсотні легіонерів, а от його найперспективніші гравці – Кучер і Полянський, котрі нині виступають у представницьких українських збірних, – майже за безцінь були продані «Шахтареві». Зовсім інша ситуація в таборі гірників. Запровадження ліміту спонукало тамтешніх тренерів протегувати місцевій молоді. Відтак у «Шахтарі» з’явилося лише торік аж троє талановитих українських майстрів – Шуст, Кучер і Чигринський. Згуртувавшись на центральній осі з досвідченим Тимощуком, вони утворили «національну твердиню» в колективі, який у новітні часи орієнтувався переважно на чужинців. А виграє од цього весь український футбол.

Георгій ДЕМЕТРАДЗЕ. Народився 26 серпня 1976 року. Гравець національної команди Грузії. В українському чемпіонаті — з 2000 року (з перервами). Зіграв 108 календарних зустрічей, забив 49 м’ячів. «Динамо» (Київ) — 26 матчів, 15 м’ячів. «Металург» (Донецьк) — 82 матчі, 34 голи. Виступав також у чемпіонатах Грузії, Росії, Іспанії.

УКРАЇНЦІ – ЧУЖИНЦІ
в основі вищолігових клубів

1. «Динамо» 5 – 6
2. «Шахтар» 4 – 7
3. «Металіст» 5 – 6
4. «Дніпро» 8 – 3
5. «Арсенал» 9 – 2
6. «Таврія» 5 – 6
7. «Чорноморець» 8 – 3
8. «Металург» Д. 3 – 8
9. «Карпати» 9 – 2
10. «Кривбас» 7 – 4
11. «Ворскла» 6 – 5
12. «Металург» Зп. 6 – 5
13. «Іллічівець»                          11 – 0
14. «Зоря» 8 – 3
15. «Харків» 9 – 2
16. «Сталь» 5 – 6

РАЗОМ                                    108 – 68