Лейкемія виліковна

Так заявила учора головний дитячий гематолог столиці та голова правління Міжнародного благодійного фонду “Проти дитячої лейкемії” Ольга Стецюк на прес-конференції, присвяченій Всесвітньому дню дітей, що хворі на рак.

В Україні щороку на лейкемію захворює близько 600 дітей. Із них 50 – це маленькі кияни. Вартість лікування однієї дитини сягає 80 тисяч гривень.
– Залежно від типу хвороби, 70 відсотків усіх хворих на лейкемію мають реальний шанс на повне одужання, – розповідає Ольга Стецюк. – За два роки інтенсивної терапії і ще за три роки медичного догляду за дитиною, хвороба відступає назавжди. Це тому, що в дитинстві кістковий мозок має унікальну структуру, яка здатна до самовідновлення. Але у 30 відсотків хвороба повертається. Це, по-перше, пов’язано із генетичними відхиленнями, хоч і в цьому разі медицина не безсила. А, по-друге, частина дітей має рецедиви з вини батьків, які просто не доліковують їх.
Усього в нашій країні за рахунок бюджетного фінансування медикаментів закуповують не більше як 50 відсотків від потреби. Фонд “Проти дитячої лейкемії” та благодійний фонд “Промінь віри”, заснований однією із солісток групи “ВІА ГРА” Вірою Брежнєвою,  почали співпрацювати рік тому, аби зібрати достатньо коштів на лікування хворих дітей.
– Маю надію, що моя популярність допоможе у цьому, – зазначає Віра.
Основна мета “Променю віри” – збір коштів на апарат “Амікус”, що вибирає стовбурові клітини із донорської крові для подальшого їх введення до кісткового мозку. Апарат коштує близько 200 тисяч доларів.