Критика у ЗМІ не тиск, стимул для КС

Голова Конституційного Суду Іван Домбровський спростував чутки, що нібито на одному з закритих засідань 15 лютого судді голосували про скасування заборони на перегляд положень політреформи, викладених у Законі “Про внесення змін до Закону про Конституційний Суд”.
Того дня,  розповів Іван Петрович, розглядали справи, що стосуються військовослужбовців, звернення Головного контрольно-ревізійного управління, Вищого господарського суду та тлумачення Закону “Про політичні партії”.
Утім, не вся інформація, що вислизнула зі стін Конституційного Суду, виявилася вигадкою.  Те питання таки розглядали, але 14 лютого. Проте пан Домбровський запевнив, що жодного голосування не було.  Але звертатися до правоохоронців, щоб ті розслідували інцидент із витоком інформації, Голова наміру не має.
Пан Домбровський  заперечив також інформацію,  нібито до Конституційного Суду надійшло подання від Блоку Юлії Тимошенко з проханням роз’яснити процедуру розпуску Верховної Ради.
Про президентське подання щодо закону про Кабмін, Конституційний Суд ще має ухвалити рішення.  “Президент звернувся – про невідкладність розгляду, але це вирішуватиме суд”, – сказав Домбровський. Якщо судді погодяться, що справа невідкладна, подання розглянуть протягом місяця.  Хоча, згідно із термінами, встановленими законом, подання розглядається до трьох місяців, а звернення – до шести. Конституційний Суд також не визначився, чи є в Законі про Кабмін суперечності. Їх наявність має виявити позивач. 
Клопотання про першочерговий розгляд президентського подання щодо Закону про Кабінет Міністрів передано колегії кілька днів тому. Голова Конституційного Суду зазначив, що фактично йдеся лише про неправильність ухвалення й оприлюднення документа. Чи є в цьому законі суперечності, поки що не визначилися.
Іван Домбровський заявив, що на Конституційний Суд постійно чиниться тиск. Насамперед роботу суддів критикують представники ЗМІ. Але до цього він ставиться цілком нормально, подібна  критика стимулює. А от шантажу, погроз стосовно власної персони не відчував. Не наважувалися його й підкупити. Те ж стосується і колег-суддів. Принаймні, скарг від них не чув.  Коли ж на Івана Петровича намагатимуться тиснути високопосадовці, він одразу  подасть у відставку. “Я маю за плечима 31-річний досвід роботи в судах. Не хочу втрачати своєї честі й гідності, навіть за півтора мільйона доларів”, – зазначив він.