Земний рай Катерини Косьяненко

У галереї «Колекція» відкрилася персональна виставка живопису молодої, але вже визнаної художниці Катерини Косьяненко.  В експозиції «Антологія» представлено 20 найкращих живописних полотен із серії «Календар» і «Тіні забутих предків».

«Тіні забутих предків» художниця створювала за мотивами однойменного твору українського класика Михайла Коцюбинського. Це був дипломний цикл живописних і сценографічних робіт, адже Катерина Косьяненко – випускниця театрально-сценографічного відділення  Національної академії образотворчого мистецтва  і архітектури, учениця славетного Даниїла Лідера.
– Бог дає людині те, що їй треба, –  каже Катерина Косьяненко. – Так уже сталося, що  мала змогу трохи пожити в Карпатах, і це одразу визначило тему моєї дипломної роботи. Я намагалася театральні ескізи перетворити на самостійні живописні полотна.
 Закінчивши дипломну роботу, художниця захопилася літературою про українські народні традиції. За народним календарем кожен день присвячений якомусь святу: православному або язичницькому. Так і з’явилося на світ «золотаве, осіннє, захищене» полотно «Покрова», котре з-поміж тисячі робіт з усього світу було відзначено першою премією з живопису Осіннього салону в Парижі. Катерина не сподівалася на такий результат. Вона відправила до Франції слайди своєї роботи і не очікувала, що її навіть запросять на виставку. Наступним визнанням Катерини Косьяненко стало надання гранту Президента України.
Роботи Катерини Косьяненко цікаві для світового арт-ринку  завдяки поєднанню барокового українського живопису,  що зустрічається в традиційному іконописі, та фольклорних мотивів у сучасному поданні. Яскравий приклад цього – картина «Катерина». Це зображення ікони Святої Катерини із  світськими сюжетами, в якій можна побачити автопортрет художниці.
– Наступний проект, над яким  працюю, присвячений Києву, – ділиться планами Катерина Косьяненко. – Я народилася в самому  центрі  Києва, біля оперного театру, тому й урбаністичні мотиви будуть присутні в моїх роботах.
… А поки що намальовані персонажі її картин усамітнилися в  одухотворенному живописному середовищі й запрошують зазирнути до свого небесного і земного раю всіх небайдужих.