Визначать книжку року

Уже увосьме часопис «Книжник Review» провів Всеукраїнське рейтингове опитування експертів щодо найкращої книжки року.

Незабаром буде відомо, яке ж видання одержить Гран-прі. А поки що оголошено так званий короткий перелік книжок-переможців у номінаціях «Софія» (вітчизняна та світова філософія, культурологія, соціологія, політологія), «Минувшина» (вітчизняна та світова історія, біографіка та мемуаристика), «Дитяче свято», «Візитівка» (мистецькі, презентаційні, туристичні та краєзнавчі видання), «Красне письменство» (вітчизняна та світова сучасна проза, драматургія, поезія, есеїстика) тощо. Всі, хто причетний до українського книговидання, літературні критики і просто читачі з нетерпінням чекають на остаточні підсумки Восьмого Всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2006».
Головний редактор журналу «Книжник Review» Костянтин Родик, директор «Книжки року» Галина Родіна, експерти рейтингу: президент Української асоціації видавців Олександр Афонін, президент Українського філософського фонду Сергій Пролєєв, віце-президент Асоціації українських письменників Тарас Федюк, письменниця Ірен Роздобудько та інші, – нещодавно презентували на прес-конференції список претендентів. На кожну з 21-ї номінації рейтингу – по 7 видань. Загалом же найкращі видання  відібрано з майже трьох тисяч книжок, які вийшли в Україні протягом 2006 року.
Організатори акції наголошують: рейтинг – не конкурс. Він оцінює не окремий твір, а видання загалом. Це, зокрема, якість та актуальність тексту, рівень редакційної підготовки, оформлення книги, її зручність, успішність на ринку тощо. «Книжка як культурологічна подія року» – так коротко організатори формулюють критерій відбору. 
Костянтин Родик нагадав: «Ідея класифікувати і рейтингувати здобутки книгарів незалежної України виникла ще 2000-го року. Маємо чимало хвороб українського книжкового ринку. Тотальна окупація цього ринку російським книжковим бізнесом – на 90 відсотків! –  уже ні в кого не викликає сумніву, і навіть просто закривати очі на це стало непристойним. Політики аж ніяк не квапляться хоч якось поліпшити  критичну ситуацію. Українські книгарі-потопельники мусять рятувати себе самі».
Всеукраїнський рейтинг «Книжка року» робить усе для того, аби піднести престиж і книговидавничої справи, і самого процесу читання.
Інтелект нації –  фактор національної безпеки, і не менше.
Цьогорічна урочиста церемонія «Книжка року-2006» відбудеться 24 лютого в «Українському домі».