Квіткові браконьєри нищать красу

За даними Всесвітнього фонду охорони дикої природи, незаконна торгівля рідкісними рослинами посідає третє за прибутковістю місце після торгівлі наркотиками та зброєю.

Уже з грудня великих обертів набуває в столиці торгівля первоцвітами.
– Деякі рослини перебувають на межі повного знищення, – розповідає голова “Екоправо-Київ” Борис Васильківський. – Наприклад, цикламен Кузнецова у природі зустрічається лише в Криму. Швидко зникають і всі види пролісків, білоцвітів, диких тюльпанів, шафрану та добре відомої нам черемші. Масовий збір на продаж квітконосіїв рідкісних рослин призводить до послаблення, а подекуди до повного знищення їх здатності поновитися з насіння. Ми ризикуємо взагалі втратити ці рослини.
Основним місцем продажу рідкісних рослин залишається Київ. Як пояснив заступник командира Дружини охорони природи КНУ “Зелене майбутнє” Іван Парникоза, від збирання квітів і до роздрібної торгівлі діє добре налагоджена мережа. Приміром, для перших квітів, що потрапляють до нас із Криму, існує така схема: збирачі – оптові ринки в Сімферополі – перевалочні пункти – гуртовий продаж на вокзалах та ринках – роздрібна торгівля у великих містах. Тому не варто себе дурити, ніби це бабці самі збирають квіточки на власній грядці чи у найближчому лісі.
Великими партіями також до столиці надходять первоцвіти з Карпатських гір та Вінниці. В одній партії пролісків – 700 букетів по 40 квіточок у кожному. Партію можна придбати за 700 гривень. Потім квіти перепродують на гуртових точках за 3 гривні букетик.
Після гуртовика первоцвіти розповсюджують бабці за 10 – 20 гривень за букетик. Тобто, на одному ящичку пролісків можна заробити тисячу доларів.
Місце найбільшого скупчення бабусь з букетиками – майдан Незалежності, прилегла до пам’ятника Леніна територія, що навпроти Бессарабського ринку, а також усі станції метро. А ось Лісовий масив і Дарниця – осередки гуртової торгівлі.
Оскільки первоцвіти захищено законодавством України, порушників якого мають карати штрафами у розмірі від 17 до 510 гривень, а також стягувати з них компенсацію за кожну трав’янисту рослину від 9 до 15 гривень, то боротися з такою торгівлею мають правоохоронні органи.
– Київська міліція усі проблеми не вирішить, – каже майор міліції Київського метрополітену Валерій Соловей. –  Треба, щоб роботу провадили в Криму і на Закарпатті. А міліція столичного метрополітену веде боротьбу з незаконною торгівлею. Приміром, цього тижня було затримано три особи, які перепродували первоцвіти. Справи передано до суду. Але нерідко покарання там обмежують лише попередженням.
Важко оцінити роботу міліції метрополітену, адже одразу після прес-конференції на станції метро “Палац спорту” я побачила крамничку з квітами, де продавали шафран. Підійшла до продавчині, поцікавилася, в якій теплиці вирощують ці рослини, і почула: “Їх привозять, здається, з Криму”.
Звісно, про заборону торгувати цими квітами жінка нічого не знала.
Така ж ситуація склалася і на вулицях міста та у підземних переходах. Я підходила до декількох продавчинь квітів, і всі вони відповідали, наче змовились: “Вдома виростила. У мене довідка про це є”.