Вберегти первоцвіти

У день усіх закоханих ласощі, іграшки й сувеніри мають неабиякий попит. Але квіти б’ють усі рекорди. Чи не кожен другий зупиняється біля  барвистої ятки й купує мальовничий букетик, що зігріє душу коханої людини й розбудить весняний настрій попри зимові вибрики.
 
Підприємці, звісно, до такої гарячої пори готуються заздалегідь. Намагаються один одного випередити й на своїх прилавках виставити таке, чого немає в конкурента. До святкової лихоманки долучаються й дрібні торговці, які пропонують невеличкі букетики. Ігноруючи будь-які заборони, вони нещадно зривають до останньої ці беззахисні рослинки, що тільки-но визирнули з-під снігу. Аби перешкодити зухвалому нищенню первоцвітів, столичні правоохоронці пильнують чи не в кожному торговому закутку на ласих до підробітку правопорушників.
У черговий міліцейський рейд під назвою “Первоцвіт”  направилися й вечірківці. Першим місцем нашої дислокації був підземний перехід на станції метро “Майдан Незалежності”. Тут багато  яток торгували квітами. Підприємці розташувались один біля одного. Запримітивши кількох правоохоронців, а потім телекамери, почали жартувати, що, мовляв, кіно про підземку знімають. Дехто й обурювався, що заважають працювати. “Тут торгують елітними квітами й на  первоцвіти не розмінюються”, – роздратовано пояснила одна з господинь ятки. Вона таки мала рацію. Обійшовши усю підземку, ми так і не виявили жодного продавця  первоцвітів.
За словами головного спеціаліста відділу біоресурсів Державного управління охорони навколишнього природного середовища Володимира Боровика, після подібних рейдів тих, хто торгує первоцвітом, значно поменшало.
Біля станції метро “Театральна” на правопорушника таки натрапили. Літня жіночка тримала в руках невеличкі букетики пролісок.   Коли міліціянти підійшли до неї й поцікавилися, почім товар, розгублено назвала ціну – 4 гривні за композицію. Побачивши, що її фотографують, почала обурюватися й вимагати, аби дали спокій. Спершу щось говорила про те, ніби деякі ділянки потрібно проріджувати. Потім пояснювала, що купила квіти по
2 гривні, а перепродує  по 4. А невдовзі накинулася на правоохоронців з докорами. Порадила їм їхати у відрядження до Криму й пильнувати, аби не знищували квіти саме там.
– Невже краще їх топтати ногами, аніж радувати людей, – закинула роздратовано й накивала п’ятами в метро.
Володимир Боровик пояснив, що проліски, якими торгують у столиці, потрапляють із Криму. Говорячи про знищення квітів, жіночка мала на увазі сюжет, що торік відзняли телевізійники на столичному вокзалі. Вони транслювали рейд, що проводила одна столична громадська організація, члени якої називалися державними інспекторами. Ось якраз вони витрушували з сумок привезені проліски й на місці топтали ніжні квіти ногами. Звичайно, так чинити неприпустимо. Краще вже їх відвезти в дитячі будинки.
Коли ми прибули до станції метро “Політехнічний інститут” і завітали в підземний перехід, увагу привернула дивна метушня. Перехожі зацікавлено дивилися на жіночку, що ледь стримуючи сльози на очах розповідала про квіти. У руках вона тримала п’ять букетиків, а поруч стояли міліціянти. Запевняла їх, що квіти купила. Але її ніхто не слухав. Спеціальний фартух продавця, що був пов’язаний поверх одягу, видавав її приналежність до торгового бізнесу. Із візитом ми вже запізнилися. Правоохоронці повели затриману до автомобіля. На нашу групу вони не зважили, тож і поспілкуватися із жінкою так і не вдалося. Ми ж поквапилися за міліціянтами й пересвідчилися, що її посадили до салону й повезли до райвідділу.
– Тут працювали співробітники Шевченківського райуправління міліції. Вони також пильнують торговців конваліями, – пояснив інспектор відділу організації з охорони громадського порядку Управління громадської безпеки ГУ МВС України в місті Києві Віталій Коворотний. – Щороку Головне управління розробляє спеціальні вказівки щодо операції “Первоцвіт”, що також направляють до всіх райуправліннь, де співробітники проводять своє відпрацювання району. Операція триває до 25 травня. Інспектори патрульної служби доставляють затриманих до райвідділу, де черговий складає на підставі їхніх рапортів протокол про адмінпорушення згідно зі статтею 160 відповідного Кодексу. Далі матеріали справи передаються до суду. Утім, практика свідчить, що майже 90 відсотків правопорушників відбуваються лише попередженнями. 
Головний спеціаліст відділу регулювання зелених насаджень та біоресурсів Управління охорони навколишнього середовища КМДА Богдан Шевченко пояснив, що порушники природоохоронного законодавства несуть відповідальність відповідно до статей 88 та 95 Кодексу України “Про адміністративне правопорушення”, згідно з якими присуджується штраф від 20 до 30 неоподаткованих мінімумів. Встановлено також і розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням, знищенням чи пошкодженням рослин з числа видів, занесених до Червоної книги України та Європейського Червоного списку за кожну трав’янисту рослину. Незалежно від розміру рослини, правопорушник мусить заплатити за кожну від 9 до 15 гривень.