ГАК претендує на роль експерта

Громадський актив Києва повертається до громадської діяльності. Його активісти вирішили відновити просвітництво. Після виборів такі акції припинилися, але тепер політична сила визнала помилку.

Мовляв, непублічна організація не має впливу на політику в столиці. А тим часом, за словами лідера ГАК Олександра Пабата, інші сили здобувають нових симпатиків за рахунок різноманітних акцій.
Громадський актив Києва, на відміну від опозиції, не вдаватиметься до мітингів.
– Лукавство опозиції – бійки й мітинги замість роботи, – наголосив пан Пабат. – Підвищення тарифів вигідне опозиції тому, що це нескінченне джерело, аби піарити себе.
Натомість гаківці обіцяють конструктив: спецвипуск партійної газети, брошуру про оформлення субсидій, а також листівки з витягами із законів. І таким чином організація займе позицію експерта.
Просвітницьку діяльність почали одразу на прес-конференції. Голова постійної комісії Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Юрій Бондар пояснив, що економічно обґрунтованим було все-таки перше підвищення тарифів. Тоді ціни відповідали собівартості послуг, що й підтверджують всі розрахунки. Київрада їх знизила, бо запровадила компенсацію з бюджету, що 2007 року становитиме близько мільярда гривень.
Гаківці радять киянам платити за тими цифрами, які написано в платіжках, і не брати до уваги жодних заяв Олександра Омельченка. Адже саме екс-мер спричинив занепад комунальної сфери, тривалий час не переглядаючи вартість опалення, холодної та гарячої води.
У питанні імперативного мандату гаківці також не товариші опозиції. Більшість киян це питання не хвилює. Крім того, спекулюючи на темі зміни депутатами фракцій, ніхто чомусь не згадує, де зараз лідери виборчих списків до Київради. Олександр Пабат зауважив, що нині серед міських депутатів немає ані першого номера БЮТ Миколи Томенка, ані В’ячеслава Брюховецького, який очолював список “Нашої України”.
Він також зазначив, що подекуди вже друкують списки тих, хто може позбутися депутатського мандату, або переймається питанням “Чи переформатується більшість?” У зв’язку з цим Пабат наголосив, що ця тема “не додає продуктивної атмосфери в залі міської ради”. 
Референдум щодо довіри Київраді та Київському міському голові, на думку лідерів ГАК, також елемент спекуляцій. Пан Пабат стверджує, що заяви про референдум лише відволікають Леоніда Черновецького й певною мірою заважають йому вирішувати проблеми киян. Тим паче, що самі опозиціонери визнають: законодавство про референдум недосконале й подібне голосування практично неможливо організувати.