День, коли закінчилась війна

Цей день воїни-“афганці” згадують із сумом і радістю: 18 років тому останні радянські війська було виведено з Афганістану. Своїм указом Президент України встановив 15 лютого – Днем вшанування пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.

Учора в столичній мерії традиційно вітали ветеранів боїв в інших державах. Їм вручили подарунки, влаштували частування і концерт.
Від імені столичного мера почесних гостей поздоровив із святом заступник голови КМДА Володимир Головач.
– У столиці проживає 12,5 тисячі воїнів-інтернаціоналістів, 703 інваліди, 103 сім’ї загиблих під час бойових дій, – розповів нам голова Київської міської спілки ветеранів Афганістану та воїнів-інтернаціоналістів Костянтин Антощук. – Свій військовий обов’язок вони виконували у 24 країнах – Афганістані, Сирії, Лівані, Єгипті, Анголі, Чехії, Угорщині, Китаї, В’єтнамі тощо.
– Чи є у вас сьогодні відчуття, що інтернаціоналісти віддавали своє життя за щось не те?
– Навіть понад 20 років тому, коли воювали в Афганістані, ми й тоді знали, що не за те віддавали життя. Нас не питали, чи хочемо ми їхати, казали, що це треба для захисту наших південних кордонів. Так само було і в інших країнах. І скільки загинуло в цих війнах люду, мабуть, ніхто не рахував. А в Афгані за майже 10 років полягло понад 15 тисяч воїнів і майже кожен четвертий – з України.
– Як сьогодні живуть наші кияни – колишні воїни?
– Багато працюють. Це ті, хто служив у рядовому складі й ще не досяг пенсійного віку. Живуть, як решта українців: хтось почувається нормально, а хтось опинився поза межею прожиткового мінімуму.