«Чортополох» з амбіціями

Перший професіональний клуб славнозвісного Платіні прибув на Донбас із оптимістичним наміром узяти ворота «Шахтаря».

«Нансі», безпосередній конкурент українського клубу, свою історію започаткував 1967 року. Ще за три роки він дебютував у першому дивізіоні – нинішній сезон серед еліти для нього двадцять третій. Однак призером національних перегонів ця команда не була жодного разу: найвище підсумкове місце – четверте зразка 1977 року. Зате гучних імен у колективі траплялося немало. Достатньо згадати, що саме в «Нансі» дебютував у професіональному футболі легендарний Мішель Платіні, нинішній президент УЄФА. Саме завдяки його влучному ударові скромні провінціали завоювали Кубок Франції 1978 року. Це – турнірний абсолют у сорокарічній історії клубу, який, за відповідне зображення на його емблемі, називають «чортополохом». Цей сезон для «Нансі» – другий після чергової переекзаменовки в нижчому дивізіоні. Команда тривалий час претендувала на місце серед лідерів і пішла на Різдвяні канікули шостою з незначним відставанням од третьої позиції. Проте пізніші події оптимізму її симпатикам не примножили: «Нансі» вибув із кубкових перегонів і, зазнавши восьми поразок у двадцяти чотирьох календарних зустрічах, опустився на десяте місце. Тепер його від омріяної третьої позиції відділяють п’ять очок, а від першої – аж двадцять.
Кадри. Тренує суперника гірників уругваєць Пабло Корреа. Ще зовсім недавно він сам виступав за команду в амплуа напівоборонця. Найдосвідченіші виконавці – 34-річний опорний напівоборонець Леклюз і 30-річний форвард Курбело. Решта гравців основи – віком від 22 до 27 років. Отже, футболісти в розквіті сил – і доволі молоді, і достатньо досвідчені. Троє з-поміж них – легіонери: бразильський хавбек Луїс, уругваєць Саркисян, який діє в середній ланці на правому фланзі, а також бразильський форвард Кім. «Нансі» застосовує тактичну схему 3-4-3 з двома опорниками і висунутим далеко вперед агресивним нападником (частіше – Курбело, як запасний варіант – Кім або юніор Діа). 24-річний Пуйгреньє, універсальний футболіст руйнівного  плану, однаковою мірою надійний на центральній осі і в обороні, і в середній ланці. Потужний і рішучий, він охоче долучається й до розиграшу «стандартів», нерідко забиваючи дуже важливі м’ячі.
Перспектива. «Ми володіємо цілковитою інформацією про «Шахтар» і знаємо, що він, як правило, не поступається в рідних стінах», – стверджує Пабло Корреа. Французи не приховують свого задоволення тим, що повторна зустріч однієї шістнадцятої фіналу відбудеться на їхньому полі. Це – шанс для «Нансі». Тому в Донецьку гості зосередяться на руйнівній роботі. Нічия, чи навіть поразка з мінімальним рахунком задовольнять їх повною мірою. «Якщо ми заб’ємо в Донецьку бодай один м’яч, то неодмінно пройдемо далі в Кубкові УЄФА», – переконаний Пуйгреньє. Він ніскільки не сумнівається в міцно-
сті захисних редутів своєї команди.