«Шахтар» і три десятки конкурентів

Сьогодні матчами однієї шістнадцятої фіналу Кубка УЄФА поновляться континентальні клубні перегони в європейському футболі.

Україна. Вітчизняний футбол на весняній стадії популярних змагань представляє донецький «Шахтар». Фінішувавши третім у локальному євроліговому турнірі, він опинився в групі вибраних і волею жереба натрапив у стартовому для себе раунді на французький «Нансі». Цьогорічний виступ у Кубкові УЄФА стане для гірників тринадцятим. Історична прем’єра припала на вересень 1976 року, коли наші земляки перемогли за сумою двох зустрічей берлінське «Динамо» з колишньої Німецької Демократичної Республіки – 3:0 і 1:1. Назагал український гранд зіграв 40 матчів: 19 перемог і 17 поразок за негативного співвідношення забитих і пропущених м’ячів 53:57. Особливих турнірних злетів «Шахтар» не мав. Найвище досягнення – вихід до однієї восьмої фіналу – зазначено в його літописі двічі – 1976 та 2005 років. Однак успіхи локального характеру були. Наприклад, виграш в італійського «Ювентуса» з мінімальним рахунком прем’єрного сезону і на своєму стадіоні. Чи успішні матчі з авторитетними представниками німецької бундесліги: позаторік – 1:1 і 1:0 з «Шальке», минулого сезону – 2:0 над «Штутгартом». До того ж обидві перемоги були здобуті в гостях. Але всі зусилля зводилися нанівець провальними виступами проти менш  іменитих опонентів: свого часу донецькі футболісти поступилися норвезькому «Ліллестрему», швейцарському «Цюриху», нідерландській «Роді», болгарському ЦСКА, австрійській «Аустрії» та румунському «Динамо», котрих навіть за великого бажання важко уявити в ролі фаворитів. Ці невдачі зазвичай пояснювали недооцінкою суперників. Але нинішніх гірників, збагачених досвідом і мільйонними професіональними контрактами, вважають якщо й не фаворитами, то принаймні близькими до цього гурту не тільки вітчизняні, а й зарубіжні експерти. «Шахтар» цілком виконав підготовчу програму в сприятливих умовах Іспанії та Ізраїлю, зіграв майже два десятки контрольних поєдинків і навіть узяв участь в двох швидкоплинних міжнародних турнірах. Його лідери «засвітилися» в своїх національних командах – українській, бразильській, польській, сербській та хорватській. «Ми готові змагатися з «Нансі», – заявив Мирча Луческу, тренер українського чемпіона.
Конкуренти. Їх аж тридцять і представляють вони чотирнадцять держав, зокрема по чотири – Іспанію та Францію. Саме французький клуб – провінційний «Нансі» – протистоятиме нашому колективові в одній шістнадцятій фіналу. А перший конкурент, як відомо, – найнебезпечніший. «Нансі», на відміну від гірників, на міжнародній арені з’являється нечасто. Нинішній вихід – лише другий (після 1978 року) і зумовлений тріумфом провінціалів у минулорічному Кубкові французької ліги. Проте «Нансі» вже зчинив неабиякий галас, обігравши на попередніх етапах відомий і нам «Шальке» – 0:1 і 3:1, польську «Віслу» – 2:1 та нідерландський «Фейєноорд» – 3:0. Однак його не вважають фаворитом навіть в двобої з «Шахтарем». Основні претенденти на другий за рангом єврокубковий трофей – іспанці, англійці та німці. Головний з-поміж них – іспанська «Севілья», чинний володар Кубка УЄФА. Доволі високо розцінюються й шанси англійських «Ньюкасла Юнайтеда» і «Тоттенхема Хотспура», а також німецького «Вердера». До речі, лондонський клуб у стартовому весняному раунді суперника не матиме: «Фейєноорд», який мав протистояти «Тоттенхему Хотспуру», виключено з турніру рішенням УЄФА за вандалізм уболівальників у груповому матчі з «Нансі». Якщо «Шахтар» обіграє за сумою двох зустрічей французів, то в березневому двобої однієї восьмої фіналу матиме справу з переможцем пари «Стяуа» (Румунія) – «Севілья». Звісно, забігати наперед не варто – спочатку треба виграти в «Нансі», тому лише зауважу: ні «Стяуа», яка розгромила в осінніх євролігових матчах наше «Динамо», ні, тим паче, «Севілья» спеціальних рекомендацій не потребують. Конкуренти й насправді грізні. Тим цікавішим обіцяє бути єврокубкова весна для симпатиків українського футболу.

1/16 фіналу. 14 лютого, середа: «ШАХТАР» (Україна) – «Нансі» (Франція), ЦСКА (Росія) – «Маккабі» (Ізраїль), «Вердер» (Німеччина) – «Аякс» (Нідерланди), «Ліворно» (Італія) – «Еспаньйол» (Іспанія), «Жиронда» (Франція) – «Осасуна» (Іспанія), «Фенербахче» (Туреччина) – А3-67 (Нідерланди), «Байєр» (Німеччина) – «Блекберн» (Англія), АЄК (Греція) –
«Парі Сен-Жермен» (Франція), «Бенфіка» (Португалія) – «Динамо» (Румунія), «Хапоель» (Ізраїль) – «Глазго Рейнджерс» (Шотландія). 15 лютого, четвер: «Спартак» (Росія) – «Сельта» (Іспанія), «Стяуа» (Румунія) – «Севілья» (Іспанія), «Варегем» (Бельгія) – «Ньюкасл Юнайтед» (Англія), «Брага» (Португалія) – «Парма» (Італія), «Ресинг» (Франція) – «Панатінаїкос» (Греція). «Тоттенхем Хотспур» (Англія) – в одній восьмій фіналу без ігрових випробувань (дискваліфікація нідерландського «Фейєноорда» за хуліганські витівки уболі-вальників у груповому турнірі).