Нове селище на нашій мапі

Минулого тижня Верховна Рада присвоїла населеному пункту, розташованому на острові Зміїний, назву “селище Біле”.

Її буде внесено до переліку населених пунктів України. Відтак Міністерство закордонних справ Румунії закликало Україну виявляти стриманість у питанні статусу чорноморського острова Зміїний. Офіційний Бухарест наполегливо радить Україні утриматися від намагань створення на ньому “штучних поселень”. За ініціативою Бухареста справа про делімітацію континентального шельфу і виняткових економічних зон України і Румунії в Чорному морі перебуває на розгляді Міжнародного суду ООН в Гаазі. Торік у травні Україна подала до Гаазького суду контрмеморандум.
У Румунії попри те, що Бухарест вважає острів Зміїний скелею, ще й досі у деталях зображують його на картах. Навіть зазначають відстань до найближчого румунського міста – 45 км. Щоправда, до українського берега все-таки ближче – 35 км.
Чому скеля? Бо якщо скеля, то меншою стає виключна економічна зона України в Чорному морі, де можна ловити рибу. Якщо скеля, то зменшується і розмір української частини шельфу, де можна видобувати газ і нафту.
Звісно, що назвати острів скелею ще не означає зробити його таким. А те, що це острів, видно неозброєним оком. Довжина Зміїного з північного сходу на південний захід становить майже 700 м. Приблизно таким є розмір з північного заходу на південний схід. Площа острова становить близько 20 га, максимальна висота над рівнем моря – 41 метр.
Кілька десятків тисяч років тому, коли рівень води у Чорному морі був значно нижчим, ніж тепер, острова як такого не існувало – просто одна з ділянок суші височіла над рівниною. Коли ж рівень моря піднявся, навколишня суша вкрилася водою. Морські хвилі розмили інші острови і частково Зміїний. На щастя, гірські породи, що складають цей острів, виявилися міцними.
Відмінністю острова від скелі є існування на острові ґрунтового покриву й рослинності. Дерев тут порівняно небагато: значно поширенішою є чагарникова і трав’яна рослинність. На Зміїному ще й багатий тваринний світ. Зокрема, тут налічується близько 20 видів птахів.
Про те, що Зміїний є саме островом, свідчить і використання його людьми. Вже давно – понад 150 років – тут працює маяк. Окрім того, розташовано прикордонну заставу. На острові багато як житлових, так і господарських будівель. Мешканців, тепер уже селища Білого, а це військові, персонал маяка, науковці,  протягом року ніколи не буває менш сорока чоловік. Улітку людей на острові значно більше.