Весна – і пташиний грип

Незабаром весна,  міграція  перелітних птахів спричинює загрозу пташиного грипу  в країнах   Європи та Азії.
Не обмине вона, певно, і Україну. Фахівці кажуть, що теоретично вірус може потрапити і на наші терена. Тож  не треба чекати “грому серед ясного неба”, а бути готовим  до подолання цієї хвороби.  До того ж більшість  країн  пострадянського простору таки не готові до  пандемії, тобто тоді, коли вірус передається від людини до людини.
Нині в Україні епідемія звичайного грипу. Але відрізнити його від пташиного не просто. Адже симптоми хвороби  схожі.
– Передусім треба  звертатися до лікаря. При пташиному грипі температура тіла значно вища, ніж при звичному, вона довго тримається. Ця хвороба протікає значно тяжче – біль у горлі та м’язах,  кашель, інфекції очей.  Вірус можна діагностувати лише в  лабораторіях.
Щоб не підхопити вірус  пташиного грипу, треба мити руки з милом, якщо контактували з птахами чи доторкалися до сирого м’яса та яєць. Яєчну шкаралупу  мити  мильною водою, а варити яйця не менше ніж 10 хвилин,  м’ясо – не менше ніж 30. Небезпечно і їсти сирі яйця.  Вірус пташиного грипу гине при температурі 1000 С. Не варто купувати сире пташине м’ясо та яйця, а також живу птицю на стихійних ринках.  Небезпечно і дітям гратися з птахами – свійськими та дикими.