Незабаром весна, міграція перелітних птахів спричинює загрозу пташиного грипу в країнах Європи та Азії. Не обмине вона, певно, і Україну. Фахівці кажуть, що теоретично вірус може потрапити і на наші терена. Тож не треба чекати “грому серед ясного неба”, а бути готовим до подолання цієї хвороби. До того ж більшість країн пострадянського простору таки не готові до пандемії, тобто тоді, коли вірус передається від людини до людини. Нині в Україні епідемія звичайного грипу. Але відрізнити його від пташиного не просто. Адже симптоми хвороби схожі. – Передусім треба звертатися до лікаря. При пташиному грипі температура тіла значно вища, ніж при звичному, вона довго тримається. Ця хвороба протікає значно тяжче – біль у горлі та м’язах, кашель, інфекції очей. Вірус можна діагностувати лише в лабораторіях. Щоб не підхопити вірус пташиного грипу, треба мити руки з милом, якщо контактували з птахами чи доторкалися до сирого м’яса та яєць. Яєчну шкаралупу мити мильною водою, а варити яйця не менше ніж 10 хвилин, м’ясо – не менше ніж 30. Небезпечно і їсти сирі яйця. Вірус пташиного грипу гине при температурі 1000 С. Не варто купувати сире пташине м’ясо та яйця, а також живу птицю на стихійних ринках. Небезпечно і дітям гратися з птахами – свійськими та дикими.