Рейдери в законі

У матеріалі «Бомжі у власних квартирах» «Вечірка» (№200 від 28 жовтня 2006 р.) писала про непросту ситуацію, що склалася під Києвом, у селі Ясногородка, на території бази відпочинку «Лісова казка».

Свого часу в тутешніх будинках радянська влада надала житло людям, котрі певний термін одпрацювали на далекій Півночі у тресті «Воркута-вугілля». Усі переселенці отримали справжні ордери, завірені печаткою Макарівського райвиконкому.
Минули роки. Україна стала незалежною державою, водночас ступивши на ринкові рейки. У державі розгорілася війна за землю. Долучився до неї і власник фірми «Емос», зареєстрованої за адресою: м.Київ, вулиця Предславинська, 38. Його та компанію не на жарт зацікавили 17,5 га рекреаційної землі в «Лісовій казці».  За підробними документами олігархи місцевого значення, котрі, за словами правозахисника Петра Васкула, уже скупили весь Макарівський район, «приватизували» і цю землю. Одначе щось із нею зробити заважають своєю присутністю 57 ясногородців. От і виселяють цих людей із власних домівок. Без надання іншої житлової площі. На допомогу в цій вельми непривабливій справі фірмачі закликали районну та обласну прокуратури, Шевченківський районний суд. Останній 20 жовтня 2006 року своєю ухвалою, по суті, викинув селян із власних домівок.
– Рішення судді Шевченківського районного суду міста Києва Ігоря Мороза, на жаль, підтвердило нашу підозру, що за вивіскою «Емоса» стоять справжні рейдери, – переконаний Петро Васкул. – Їхній правоустановчий пакет документів повністю сфальсифікований. Це, власне,  довели працівники столичної прокуратури. Вони, зокрема, опротестували рішення Господарського суду, який визнав панів із контори, розташованої на Печерських пагорбах, власниками «Лісової казки». Одначе на цей факт абсолютно не зважають інші прокуратури: Макарівська районна, Київська обласна та Генеральна…
Ясногородці, ясна річ, не сіли склавши руки. Постанову Шевченківського районного вирішили оскаржити в Апеляційному суді міста Києва. 31 січня 2007 року до величезної зали набилося чоловік 80. А ще організували чималий пікет на вулиці, під стінами будівлі, в якій, на їхню думку, чиниться правосуддя. Того дня його, можна сказати, не відбулося. Подейкують, суддя Стовбун розгубилася.
– Гадаю, пані Стовбун не готова була вирішити справу за такої кількості охочих, що завітали послухати, як та чинить «правосуддя», – розмірковує пан Васкул. – А може, відмінивши засідання, таким чином, надала опонентам додатковий час, аби вони ліпше підготувалися до майбутніх  судових баталій…
А тим часом тиск на мешканців «Лісової казки» посилюється. Приміром, колишнього вояка УПА Ореста Васкула називають злодієм, бандитом, убивцею. І це сивочолого ветерана, заслуги якого перед Україною своїм указом визнав глава держави, Віктор Ющенко, який  нагородив пана Ореста орденом «За заслуги» III ступеня.
– Хоч як прикро, але селян намагається доконати народний депутат України минулого скликання. Свою чорну справу робить під жовтогарячим стягом із підковою на ньому, – бідкається Васкул-молодший. – Дуже впливова особа серед помаранчевих. Він напрочуд удало вирішує будь-які проблемні питання в судових коридорах. Прикриваючись мандатом обласного депутата. Відверто кажучи, сьогодні відстоювати стовідсоткову правду в правовому полі нам нелегко. У нинішній Україні закони безсилі перед «кумами» і «дружбанами».
І все-таки ясногородці продовжують боротьбу за власне помешкання.
Наступне засідання в Апеляційному суді має відбутися 5 березня. На ньому правозахисник Петро Васкул готовий довести, що 17,5 га землі перебувають у державній власності. «Емос» із місцевими олігархами на неї не мають ніякого права. А отже, відбираючи в селян житло, вони скоюють елементарний кримінальний злочин.

До речі. Другого листопада минулого року тодішній виконувач обов’язків генерального прокурора України Сергій Винокуров надіслав прокурору Київської області Юрію Гайсинському та прокурору міста Києва Євгену Блажівському з метою   перевірки звернення адвоката Олега Мусієнка. Воно стосувалося порушення житлових прав Ореста Васкула та інших мешканців села Ясногородки. 30 листопада заступник прокурора міста Києва Володимир Молодик офіційно відповів селянам: «Проведеною перевіркою встановлено, що ВАТ «Київінвест», МП  «Іглен», ТОВ «Емос» та їхні представники ніколи не зверталися до нотаріуса В.П.Літош для нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу бази відпочинку «Лісова казка» і такий договір вона не посвідчувала».
Мало того, столична прокуратура так і не змогла встановити місцезнаходження підприємств «Іглен» та «Київінвест». За інформацією Державної податкової адміністрації в місті Києві, платники  податків із назвами МП «Іглен» і ВАТ «Київінвест» на податковому обліку в органах державної податкової служби не перебувають. А отже так звана купівля-продаж «Лісової казки» просто сфальсифікована.
Копії документів зберігаються  в редакції «ВК».