Дискусія в Мюнхені

Нинішня Мюнхенська конференція з питань безпеки зібрала як ніколи багато політичних “важковаговиків”.

Серед учасників канцлер Німеччини Меркель, президент Росії Путін, міністр оборони США Гейтс, Генеральний секретар НАТО Схеффер та ще кілька десятків державних лідерів. Завітав до баварської столиці й український Президент Віктор Ющенко.

“США нав’язують свою систему світу”
Головна увага була прикута саме до кремлівського гостя. Володимир Путін звинуватив США у “військових авантюрах, насильстві та зневажанні міжнародного права”, що, на думку російського лідера, загрожує світові. За його словами, чи не вся правова система однієї країни – Сполучених Штатів – переступила через національні кордони і в економіці, і в політиці, і в гуманітарній сфері й нав’язується іншим державам.
Не сподобалися російському президентові розширення НАТО на Схід та плани Вашингтона створити в Польщі та Чехії систему протиракетної оборони. За словами Путіна, Москва готова на кроки у відповідь.
Тенденція до конфронтації
Учасники конференції по-різному оцінили виступ Путіна. Німецькі політики, хоч і були здивовані різкістю слів російського президента, але закликали не перебільшувати їхнього значення. Натомість американський сенатор-республіканець Джон Маккейн попередив Росію про наслідки віддалення від Заходу. Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер відкинув закиди Путіна, назвавши його промову “розчаруванням”.
Європейські політичні оглядачі вважають промову Путіна в Мюнхені поверненням елементів “холодної війни”. На їхню думку, Росія і США вже давно рухаються в бік конфронтації і тепер ця тенденція може закріпитися. Особливе занепокоєння коментаторів викликає небезпека відновлення гонки озброєнь, на що натякав російський президент.

“Утрачений шанс”?
Президент України Віктор Ющенко, як і Путін, з’явився на Мюнхенській конференції вперше, але його виступ пройшов майже непоміченим. Український лідер промовляв у рамках дискусії про майбутнє Європейського Союзу, якому в березні виповнюється 50 років. Організатор конференції Горст Тельчик дипломатично відрекомендував Ющенка публіці як президента країни, яка “бачить себе в Європейському Союзі”.
Деякі німецькі журналісти назвали 15-хвилинний виступ Ющенка “втраченим шансом”. На їхню думку, промова була риторично слабкою. В результаті деякі з високих гостей відверто позіхали в телекамери.
Оглядачі звернули увагу на те, що президент старанно уникав різких формулювань про бажаний вступ України до Європейського Союзу і НАТО. Лише в останній частині виступу він сказав, що Україна ставить за мету стати повноправною частиною загальноєвропейської системи безпеки.