Нові шахрайські піраміди – не за горами

У цьому переконаний Леонід Хорін, генеральний директор Асоціації страхівників України. Таку думку він висловив учора під час своєї прес-конференції, що відбулася в рамках спільного проекту з посольством США та Американською асоціацією юристів.
Аналізуючи діяльність Держфінпослуг за останні сім років, Леонід Хорін дійшов висновку:  якщо найближчим часом кардинально не змінити стан справ у страхуванні майна та життя громадян України,  вже невдовзі на нас  очікує поява численних фінансових пірамід на кшталт горезвісного “Еліта-Центру”.
Рівень страхових послуг  в країні знизився з 31% у 1999 до майже 8% у 2004-му. Тоді як  у цивілізованому світі цей показник не опускається нижче  95%.
Яким чином Держфінпослуги оцінюють якість страхових компаній перед тим, як дозволити їм працювати на українському ринку? За словами Леоніда Хоріна, щоб отримати нову ліцензію страховій компанії достатньо лише “надати  гарантії” свого фінансового становища.  У той час, як ніхто не відслідковує, чи було здійснено цією компанією хоча б одну виплату застрахованих громадянами коштів! Варто знати, що навіть серед лідерів вітчизняного страхування є кілька фірм, рівень виплати застрахованого майна в яких не перевищує… 2%.
Не краща ситуація і з обов’язковим  страхуванням автомобілів. Так, минулого року з 9 мільйонів автовласників, які час від часу потрапляли у різноманітні  ДТП,  свої гроші змогли отримати лише 7%.