“Вівсянка, сер”

У Києві працює Дворецька служба

Від учора в готелі “Прем’єр палас” працює власна Дворецька cлужба. У ній зараз 14 дворецьких, або, як їх ще називають, батлерів.

Ідея створити таку службу зародилася у керівництва готелю ще два роки тому. За цей час спеціалісти ознайомилися із досвідом роботи подібних служб в Арабських Еміратах, Росії, на Мальдивах та Кіпрі. Варто відзначити, що власними дворецькими у світі можуть похвалитися лише 50 готелей.
– Наші дворецькі спілкуються англійською, французькою, німецькою, голландською та японською мовами, – говорить Георгій Черняк, заступник начальника служби приймання та розміщення гостей. – На конкурсі було сто кандидатів. Усі проходили практику та працювали у найкращих готелях світу. Ми разом із міжнародними експертами вибрали з них найдостойніших. Для навчання батлерів запросили спеціалістів із Швейцарії. До обов’язкової програми  ввели курс лекцій про Україну та історію Києва.
Запрошених на презентацію дворецькі вітали щирими усмішками та бездоганними манерами.
Серед них – семеро дівчат. Виявляється, вони перші в світі жінки-батлери.
– Впевнена, їм легше порозумітися з гостями, ніж чоловікам-дворецьким, – усміхається Наталя Фролова, заступник генерального директора. Хоча наш готель бізнесового спрямування, однак часто клієнти прибувають разом із дітьми. Тому, як на мене, дівчата краще упораються з малечею. Впевнена, ця служба стане родзинкою нашого готелю. І наші гості будуть задоволені.
– Пані Наталю, розкажіть, які вимоги були до кандидатів у батлери?
– При відборі дотримувалися чітких правил. Ідеальний батлер мусить мати вищу освіту, володіти чотирма іноземними мовами та бути віком від 22 до 43 років. Також у готелі діятиме суворий стандарт, який заведено у світі: на одного гостя припадатиме один дворецький. Наш персонал має відповідати статусу готелю, тобто бути п’ятизірковим.
–  І в чому виявлятиметься їхня п’ятизірковість?
– Дворецький зустрічатиме гостя ще в аеропорту або на залізничному вокзалі. По дорозі до готелю розповість клієнту деякі цікаві факти про Україну. А за бажанням гостя – проведе екскурсію Києвом. Розпорядок дворецького залежатиме від клієнта. Щоправда, цей сервіс буде доступний лише високоповажним гостям у номерах категорії “люкс” та “напівлюкс”.
Залишається дивуватись, як дворецькі зможуть виконувати усі забаганки клієнта та ще й зберігати чудовий настрій і доброзичливість. Адже сучасним “попелюшкам” доведеться  майже тінню ходити за гостем. Стежити за його харчуванням, збирати багаж, приносити та відправляти пошту, доставляти квіти, забезпечувати чистий одяг, організовувати зустрічі, працювати секретарем і ще багато послуг надавати. Крім того, керівництво готелю запровадило ще один оригінальний обов’язок: надавати клієнту замовлені ним елітні вина та сигари.
Члени Міжнародної гільдії дворецьких Френк Мітчел та Андреас Мадлер, які відвідали презентацію, переконані, що гарний дворецький має чітко планувати кожен свій крок та не говорити зайвого. Вони розповіли, що нині персональних дворецьких можуть собі дозволити хіба що лондонські мільйонери. “Дворецькі – дороге задоволення, – сміється Френк Мітчел. –  У Великої Британії послуги батлера коштують близько тридцяти тисяч фунтів на рік. У кожного господаря свої забаганки. Але незмінним залишається подавати ранкову газету, попередньо випрасувавши її. Це робиться, аби господар не забруднив своїх рук друкарською фарбою перед сніданком. Приватний батлер має знати всі потаємні ходи будинку і з’являтися на виклик протягом п’яти хвилин. Він має стежити, щоб прислуга (зазвичай наймають 5-15 чоловік) не потрапляла на очі господарю. Дворецький також має постійно координувати роботу іншого персоналу. Дивитися, щоб постіль була свіжою, сніданок вчасно приготований і килими завжди вражали чистотою. У кожній країні зараз  починають діяти з  школи дворецьких. Там навчають створювати потрібну атмосферу в домі. Крім того, нині у моді музично обдаровані “генеральні директори” прислуги, котрі знають, яку мелодію чи пісню поставити під аперитив, а якою запросити на каву до вітальні. Батлери також мусять мати навички шеф-кухаря, вміти надати першу медичну допомогу та бути справжніми психологами. Заробляють дворецькі близько 3000 доларів. Обов’язки готельного та приватного дворецького не можна порівнювати. Адже це залежить від специфіки роботи. Напевне, бездоганний вишкіл українських батлерів приємно вразить впливових клієнтів. І заможним людям столиці заманеться теж мати власного дворецького”.