БЮТ: дати шанс чи діяти цинічно?

У фракції БЮТу у Київраді, з якої за неповний рік вийшло аж вісімнадцять депутатів, є різні погляди на те, приймати “блудних синів” назад чи ні. “Наша Україна” над цим же ще не міркувала.

“Треба кожному дати шанс проявити себе за новим законом”, – вважає голова фракції БЮТу Тетяна Меліхова. За її словами, двоє депутатів уже написали заяви про повернення – Максим Шкуро і Олексій Євлах. Перший навіть написав і другу заяву – про відповідне повідомлення головуючого на сесії. А Євлах, за словами Меліхової, цього ще не зробив. У будь-якому разі заяви розглянуть на засіданні фракції. Меліхова не приховує, що найбільше питань буде до Андрія Іванова, якого пов’язують з “Київенергохолдингом” і банком “Хрещатик”. Проте переконана, що й в Іванова теж “є можливість повернутися”. 
Депутатську долю тих, хто не заявить про повернення, як каже Меліхова, визначить з’їзд.
Інший представник БЮТу у Київраді Олександр Бригинець розповів, що перебіжчики ставлять одну умову: мовляв, напишемо заяву, якщо пообіцяєте, що приймете назад. “Але ж фракція так просто не може прийняти. Ми мусимо проголосувати”, – каже депутат. Сам же Бригинець, певно, за це не голосуватиме. Оскільки вважає: “Ми повинні цинічно вчинити. Бо вони зараз у провладній більшості – їм це, звісно, вигідно. А повернуться у більшість “Демократичного Києва” – теж вигідно. А чи вигідно це киянам, опозиції, яких вони вже раз зрадили?!”
Бригинець поінформував, що з’їзд БЮТу відбудеться 25 лютого, через дві доби після чергової сесії Київради. Як кажуть, без коментарів.
– Чи правда, що ви вже написали заяву до БЮТу? – запитуємо в Олексія Євлаха.
– Казати – правда чи неправда – можна тоді, коли це буде оприлюднено.
– Чи маєте намір повертатися?
– Нічого в цьому житті виключати не можна. Але рішення все ж треба приймати, керуючись інтересами міської громади.
У “Нашій Україні” проблеми менші. “Фракція трималася весь опозиційний період, – каже голова міського осередку НСНУ Микола Мартиненко, – можу зробити нам комплімент: від нас пішло лише двоє депутатів з п’ятнадцяти. Хто продається, того й купують – така річ, на жаль, є в нашій політиці”.
Мартиненко каже, що “Наша Україна” ще не обговорювала питання, чи запрошувати до себе двох колишніх соратників, чи – наступних кандидатів за партійним списком. Від перебіжчиків, за словами Мартиненка, “жодних сигналів ще не отримували”.