Кіоскерів “Союздруку” перевіряють на витримку

“Депутата Верховної Ради України не влаштовує, що в кіосках “Союздруку” продають пресу”, – тема прес-конференції, скликаної вчора в “Інтерфаксі” з приводу чергової хвилі перевірок, що котиться прилавками цього акціонерного товариства.
Свого часу ВАТ “Агентство Союздрук” активно співпрацювало з ТОВ “КАС”, яке  реалізовувало через газетні кіоски тютюнову продукцію. У березні 2004 року товариство з обмеженою відповідальністю “КАС” очолив Сергій Поліщук. Підприємець так наполегливо домагався збільшення асортименту сигарет, що союздруківським кіоскерам газет ніде було покласти...

– Така ситуація аж ніяк не влаштовувала трудовий колектив нашого підприємства, – розповів журналістам голова комітету профспілки  ВАТ “Агентство Союздрук” Михайло Биченок. – Головна діяльність товариства – торгівля друкованою продукцією. Тютюнові вироби – супутній товар. Тому акціонери намірам пана Поліщука влаштували активну протидію. Наприкінці 2005 року вирішили не подовжувати термін дії угоди з ТОВ “КАС” на постачання тютюну. Гадали, нарешті боротьбу припинено, колектив запрацює в звичному режимі.
Аж раптом Сергій Володимирович подався в політику, і одразу ж потрапив у депутатське крісло. А відтак його численні депутатські запити полетіли в кабінети МОЗ, прокуратури, МВС, податкової інспекції, КМДА, Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку… Як і належить парламентареві, не про власний бізнес турбується, а про суспільне. Конкретно – про мораль. Оскільки має надійні дані, що союздруківці розповсюджують… порнографічні видання.
– Перше, що запитують контролери, як співпрацюємо з ТОВ “КАС” і чому саме з цією фірмою відмовляємося вести спільний бізнесовий проект, – наголосив пан Биченок.
Зазвичай, у кіосках працюють літні люди. Від постійних перевірок їм стає зле. Працівники щодня занепокоєно чекають нових і нових візитерів. Аби їх захистити від такого тиску, керівництво “Союздруку” листовно зверталося до Юлії Тимошенко, за списком якої пройшов до ВР Сергій Поліщук, до Олександра Мороза, до парламентського комітету з депутатської етики. Відповідей так і не дочекались.
Тим часом громадська організація “Країна для всіх” здійснила правовий аналіз запитів нардепа Сергія Поліщука.
– Згідно зі статтею 86 Конституції України народний депутат із запитом до державних органів влади має право звернутися на сесії Верховної Ради. На парламентському ж сайті, де зареєстровано запити Поліщука, ми не знайшли підтвердження того факту, що їх було оголошено саме на сесії. А отже, запити направлено незаконно, депутатські дії суперечать Основному закону, – підсумовує лідер громадської організації Володимир Грищенко. – В цьому разі депутату мали б вказати на допущені помилки і відмовитись од проведення перевірок. На жаль, цього не зроблено. Слід взяти до уваги, що перевірки певною мірою негативно позначаються на роботі “Союздруку”. А тому в діях народного обранця ми вбачаємо ознаки того, що мовою карного кодексу називають протидією законній господарській діяльності. На жаль, Сергія Поліщука прикриває надійний щит депутатської недоторканності.
І все ж із позовом до Шевченківського районного суду союздруківці звернулися. Вони хочуть, аби їх залишили у спокої, припинили безглузді  пошуки “порно”. Зрозуміло, сподіваються й на спростування недостовірної інформації, поширеної паном Поліщуком.