Тепер бідні й багаті платитимуть однаково

Рішення Київради про зниження тарифів є правильним і економічно обґрунтованим. Про це заявив на вчорашній прес-конференції Київський міський голова Леонід Черновецький.

Мер зазначив, що особисто проголосував за це рішення заради громадського спокою в Києві і щоб показати, хто є хто.
Запроваджені з грудня тарифи складали 15 відсотків доходу середньостатистичної київської сім’ї. За цим показником столиця посідала останнє місце серед інших міст України. У багатьох містах чинні тарифи становлять до 40 відсотків від доходів тамтешніх жителів.
– У моєму розпорядженні було закладено концепцію, що багаті платять за бідних. Тобто і Тимошенко, і Бродський, і мене можете туди зарахувати, мають платити більше, компенсуючи таким чином вартість житлово-комунальних послуг для середніх за доходами і малозабезпечених сімей, – пояснив Леонід Черновецький. – У результаті вчорашнього рішення все знівельовано. Тепер будемо платити всі однаково. Зокрема й люди, яких ми вивели з-під тарифного тиску. Вчорашнє рішення вдарило практично по півмільйону киян.
Леонід Черновецький заявив, що після цього рішення депутатів він не відмовився від своєї мети реформувати ЖКГ. На це влада віднайде кошти за рахунок того, що в столиці збільшилися інвестиційні надходження, а також у десятки разів зросли прибутки комунальних підприємств, які раніше, за словам мера, працювали нечесно і не на міський бюджет. “Ми витримаємо удар в один мільярд і сто мільйонів, хоча могли їх використати для будівництва нових шкіл, дитсадків, лікарень, закупівлі медикаментів тощо, – заявив мер. – Уся відповідальність за невідремонтовані під’їзди, за непобудовані школи, за багато того, що було заплановано, але тепер стало нездійсненним, ляже на тих, хто розвивав політичну ідею, мовляв, команда, яку я привів у Київраду, має якийсь стосунок до приватизаційних процесів. Учорашнім голосуванням ми засвідчили, що монополісти, яких створила попередня влада на чолі з колишнім мером, жодного відношення до нас не мають. Ми їх не захищали – зал був одностайним.
Леонід Черновецький подякував багатьом членам БЮТ, зокрема Олександрові Клюсу, який знайшов компроміс із заступником голови КМДА Анатолієм Голубченком. “Вони практично підтвердили моє перше розпорядження. Бо раніше опозиціонери кричали, що підвищення тарифів має дорівнювати нулю”, – зазначив міський голова. Він наголосив, що особисто з Юлією Тимошенко готовий піти на переговори лише у присутності преси і після того, коли вона розповість, “як починала заробляти свої мільйони і мільярди” і “як обміняла закон про Кабмін на закон про імперативний мандат, аби створити мені проблеми”.
– Я буду проблемою для будь-якого нечесного політика, і вона це розуміє, – наголосив Леонід Черновецький. – Закон про імперативний мандат фактично руйнує демократію. Бо ним передбачено неконституційну норму про зворотну дію. І це після п’ятнадцяти років незалежності України! Оце і є справжнє обличчя людини, яка намагається створити імідж страждальця і демократичного  політика. Це нечесно.