У столиці поменшало маленьких бродяг

Міська Служба у справах неповнолітніх проводить  цілодобові рейди  з виявлення дітей у комп’ютерних клубах, інтернет-кафе, дискотеках та відеотеках у навчальний та нічний час.

Отож  любителям зависнути в Інтернеті, замість того щоб сидіти за партою,  стало сутужно.  “Тільки-но занурився у “віртуал” у комп’ютерному клубі, аж тут – міліція. Довелось іти в школу. А вдома вже влетіло!.. –  такі розмови серед школярів не рідкість. 
– Ще кілька років тому комп’ютероманія серед дітей і підлітків  була просто стихійним лихом. Деякі діти потрапляли в  серйозну залежність від ігор. Спочатку витрачали на цю забавку гроші, що дала мама на шкільний сніданок, а потім потайки цупили гроші з батьківської кишені, були випадки крадіжок у чужих людей, – розповів  заступник начальника  Служби у справах неповнолітніх  Олексій Наумук. – Протягом минулого місяця  в навчальний  і нічний час  у розважальних закладах виявили 242 дитини, переважна більшість із них –  діти з благополучних сімей і лише кілька волоцюжок. Та й не лише малолітніх завсідників комп’ютерних клубів стало набагато менше,  скоротилася й чисельність самих закладів. Скажімо, у Голосіївському районі ще два-три роки тому їх функціонувало  29, нині залишилося 9. До того ж власники віртуальних клубів та кафе мають дотримуватися закону щодо надання неповнолітнім послуг. Отож, якщо  помітимо, що підліток  гуляє по порносайтах, то для власника це може закінчитися не лише  штрафом,  а й позбавленням ліцензії.  Не кажучи вже про вживання   неповнолітніми спиртних напоїв, нюхання клею чи наркотиків. Але таких випадків, дякувати Богу,  останнім часом не виявлено жодного.
– Та куди  важче  боротися з  асоціальними елементами, які експлуатують дітей заради заробітку.  Жебрачки  з малюками зазвичай  ховаються  в підземку,  просять милостиню по вагонах метро, тому виявити їх важко. Служба у справах неповнолітніх  створила ініціативну групу з самих киян. Якщо, приміром, по дорозі на роботу чи додому  в метро, у підземному переході  на очі потрапить маленька простягнута за милостинею долонька, відразу повідомляють у Службу в справах неповнолітніх ( тел. 484-05-24).  Добровольців аж 600 осіб,  здебільшого жінки. Є серед них і кілька іноземних громадянок – з Німеччини, Голландії тощо.
Проте хоч як прикро, а звертання перехожих до міліції про факт дитячого жебракування зазвичай  закінчується безрезультатно. Люди у формі  не лише не реагують на них, а й  іноді кепкують з таких небайдужих. 
– Не можу спокійно дивитися, як з допомогою  голодних і напівроздягнутих  малюків  ці  бездушні дорослі  випрошують копійки на пляшку. Якось одна  жінка зайшла до вагона метро і за собою тягнула малюка років трьох. Дитина плакала, просила їсти, терла кулачком очі, бо хотіла спати. Я не витримала, на станції підійшла до чергового міліціонера. І що почула від людини в мундирі? “Не втручайтесь не в свою справу, ідіть собі мовчки далі”. Я  наполягала на своєму, але міліціонер почав насміхатися з моєї настирливості. Але ж це знущання над дітьми! – розповідає учасниця ініціативної групи киянка Алла Кононенко.
Зарадити  такій ситуації може інспектор служби в справах неповнолітніх.
– Частенько вимушені буквально брати  міліціонера за руку і вказувати йому на такі факти.  І вже з його допомогою можемо доставити дитину  до приймальника чи лікарні, – каже  Олексій  Наумук. – А ініціативна група нам  добре допомагає. Ось днями стався кричущий  випадок. Нам зателефонували, що біля ЦУМу одна зовсім юна жіночка просить милостиню  на холоді з немовлям у сповитку.   Горе-мати  втекла, а  в лікарні, куди дитину повезли на обстеження, виявили, що немовляті всього 6 днів від народження, навіть пупок ще не загоївся, а на ручці було прив’язано бірочку з пологового будинку, звідки  мати подалася прямо на паперть, не дочекавшись виписки. Подібний випадок був  і місяць тому. Особа років 18 теж жебракувала з новонародженим сином. Одного дня попросила перехожу потримати дитину,  а сама кудись пішла і не повернулася. Сьогодні цей малюк вже знайшов родину, його всиновила хороша сім’я…
Не секрет: щоб діти спали і не заважали “працювати”, їх поять алкоголем  чи снодійними. За це, згідно зі статтями 304, 314 та 180   Кримінального кодексу України, “світить” кілька років позбавлення волі. До того ж частенько жебрачки використовують для свого промислу нерідних дітей. Та й здебільшого вони працюють не самостійно, а  під  “дахом” хазяїна, який і отримує  за це більшу частину прибутку. Тож тут є ще над чим працювати  правоохоронним органам.