“12 подвигів спецназу”

 Так називається новий документальний цикл фільмів, щойно презентований Першим Національним каналом.

Щоправда, створено поки що шість частин проекту: “Свої серед чужих”, “Сталкери”, “Конвой”, “Вертикаль”, “Безодня”, “Державна охорона”. У них розповідається про підрозділи внутрішніх військ спеціального призначення.
– Ключова фраза нашого проекту: “Не боїться лише дурень!” – каже продюсер Руслан Ткаченко. – Фільми знімали не про суперменів, не про вигаданих диво-богатирів, а про звичайних людей, які щодня виконують незвичайну роботу. Водночас їм нелегко, буває навіть страшно. Нерідко хлопці надто втомлюються. Але з будь-яких ситуацій зазвичай виходять переможцями. Інакше й бути не може.
Шість перших частин знято за один календарний рік. Про затрати президент НТКУ Віталій Докаленко чомусь не хоче багато говорити. Лише зауважив, що вже не пригадує, яку суму витрачено на зйомки. Головне: чимало часу знімальна група провела поряд із воїнами – у горах, на воді й під водою. Конвоювали підсудних, охороняли дипломатичні представництва, державних діячів і, врешті-решт, визволяли заручників.
– Ми пройнялися повагою до воїнів, – веде далі пан Ткаченко. – Бо це насамперед – простий, скромний герой. Не обійшлося і без романтики. З дитинства захоплювався спецназом. Коли став дорослим, доля подарувала шанс. Юнак опинився у військах спеціального призначення. Заради них проміняв затишну квартиру в старовинному Львові на гуртожиток, приміром, у Славутичі. Не всі знайомі й рідні бійця розуміють. Проте він не зважає. Бо в спецназі почувається чудово. Це – справжній загартований український лицар, котрий уміє практично все.
Із переглянутих на презентації уривків можна дійти висновку: представлені фільми – гідний іміджевий продукт, що їх нині в Україні явно бракує. Авторам удалося показати найкращі риси представників жорсткої військової системи: людяність, щирість,  любов до життя.
У найближчих планах НТКУ – створення ще шістьох частин телециклу. У них розповідатиметься про родину котячих: “Барс”, “Ягуар”, “Гепард”.