Шедеври у розшуку

Багато хто в Україні, певне, пам’ятає мистецькі шедеври з колекції “Градобанку”.
В  перші роки української незалежності їх репродукції та фотознімки вміщували чи не всі тодішні журнали. Протягом 1993-1995 років цій фінансовій установі вдалося надбати й справді цікаве та унікальне зібрання майже з тисячі картин, а також фарфорових, фаянсових, срібних виробів відомих майстрів України і світу. Серед них “Портрет дами”, який належить пензлю П.Малявіна (початок XX століття).
Але невдовзі по тому у “Градобанку” та його голови наглядової ради Віктора Жердицького почалися проблеми, аж до звинувачення останнього у розкраданні грошей, виділених Німеччиною для колишніх остарбайтерів, та ув’язнення його у ФРН.
Саму ж фінансову установу 1997 року оголосили неплатоспроможною і розпочали спочатку її санацію, а потім ліквідацію.
Тоді ж на всі активи “Градобанку”, у тому числі й на твори мистецтва, суд та прокуратура наклали заборону на відчуження. Щоправда, пізніше 785 творів (їх було віддано Нацбанку України на зберігання у якості застави під п’ятимільйонний кредит “Градобанку”) Верховна Рада окремим законом передала до державної власності і тепер їх можна побачити у Національному художньому музеї. Але решту творів, що залишилися у власності “Градобанку” і зберігалися у банку “Велес”, спіткала трагічна доля. Два роки тому їх теж вирішили перевезти до Національного музею, але по дорозі понад двадцять шедеврів мистецтва безслідно зникли. Серед того, що не доїхало, твори Жуковського, Святославського, Самокиша, Ютца, Богомазова, Малявіна, Пікассо, Фаберже та інших. Не обминули увагою викрадачі й картину нинішнього Президента України Віктора  Ющенка “Перед бурею”, подаровану ним “Градобанку” 1995 року.
Загальну вартість пропажі оцінюють у понад 1,5 мільйона доларів США.
На вчорашній прес-конференції Віктор Жердицький (з нього, до речі, після майже чотирьох років ув’язнення, суд ФРН зняв усі обвинувачення) та відомий в Україні юрист Тетяна Монтяну від імені кредиторів АТ “Градобанк” звернулися до всіх музеїв, картинних галерей, антикварних магазинів, приватних колекціонерів із проханням переглянути та повідомити, чи немає у них зниклих творів, список та опис яких вони    оприлюднили. Така процедура була потрібна ще й тому, що відтепер будь-які купівлі-продажі зниклих творів стають протиправними. тому хочеться сподіватися, що мистецькі шедеври таки знайдуться й повернуться до своїх поціновувачів уже найближчим часом.

Перелік зниклих творів
Беленицький–Бирюля, “Ставок”.
Каринська, “Рання весна”.
Ютц, “Качки”.
Жуковський, “Лісоповал”.
Богомазов, “Портрет дружини”.
Святославський, “Ліс”.
Малявін, “Потрет дами”.
Бровар, “П’ятигорськ”.
Куприн, “Сокольники”.
Куприн, “Старе кладовище”.
Синякова, “Жанрова сцена”.
Ілюстрована біблія, XVII ст. – дві.
Самокиш, “Бій Максима Кривоноса з Ієремієй Вишневецьким”.
Пікассо, “Півень”, тарілка.
Фаберже (США), комплект виробів (срібло, емаль).
Леже, “Голова коня”, фарфор.
Фаберже, “Глухар”.
Віденські вази, фарфор – дві.
В.Ющенко, “Перед бурею”.
Картини карпатської школи та інші.