Київрада переглянула тарифи

Тарифи на житлово-комунальні послуги, введені із 1 грудня 2006 року, є економічно обґрунтованими.

Це підтвердили висновки робочої групи з перевірки відповідності рівня тарифів розміру витрат на виробництво послуг. Протокол із цими висновками підписали голова робочої групи Олександр Клюс, перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко та інші члени групи.
Одначе учора Київрада на своєму позачерговому пленарному засіданні 113-ма голосами (семеро обранців киян були відсутні) ухвалила рішення про зниження тарифів на житлово-комунальні послуги. Діятиме це до 1 липня, тобто до часу, коли завершить свою роботу незалежна авдиторська компанія, що за ухвалою депутатів перевірятиме обґрунтованість тарифів. До 1 березня киянам, які вже сплатили за новими тарифами, буде зроблено перерахунок (ясна річ, з 1 грудня минулого року). Із доповідями на сесії виступили співголови комісії з перевірки обґрунтованості тарифів Олександр Клюс та Анатолій Голубченко.
– Тарифи із паливною складовою, – сказав Олександр Клюс, – тобто за теплову енергію, комунальні послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води пропонується збільшити в
2 рази проти тих, що діяли до грудня, на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення – відповідно, в 1,8, на послуги з обслуговування будинків і споруд та прибудинкових територій – в 1,9 разу.
– На жаль, комісія не змогла відповісти на ті питання, які вона перед собою ставила, – зазначив Анатолій Голубченко. – Ми не змогли у повному обсязі проаналізувати роботу всіх підприємств – виробників послуг. Рішення приймалося дуже важко, ми сперечалися за кожну десяту частку кожного коефіцієнта. Одразу записували, чим ця частка буде компенсовуватися, щоб кожна сторона була впевнена: цих грошей вистачить для наведення ладу, поліпшення якості обслуговування. Довелося затягувати пасок і по виконанню деяких ремонтних робіт по “Київводоканалу” і “Київенерго”, і по ремонту житлового господарства. Я постійно спілкувався з мером, і його особистою вказівкою було – скільки завгодно працювати, але зняти це напруження. Після проведення авдиту нам, очевидно, доведеться ще раз повернутися до цієї теми, аби остаточно поставити крапку.
Київрадою ухвалено до 1 липня провести незалежний аудит “Київводоканалу”, “Киїівенерго” та підприємств житлово-комунального господарства, а виконавчому органу – КМДА за необхідності внести пропозиції щодо додаткових джерел компенсації втрат підприємств і організацій у зв’язку із змінами розмірів тарифів на житлово-комунальні послуги.