“Еліта-Центр”: слідство триває

Проблему надання допомоги потерпілим від оборудки “Еліта-Центру” правоохоронці загнали у глухий кут.

Такого висновку можна дійти із стану справ, про які вчора під час прес-конференції розповіли заступник голови КМДА Віталій Журавський та перший заступник голови КМДА Денис Басс.
– Хочемо поінформувати, що зроблено комісією по “Еліта-Центру” для виходу із ситуації, – сказав Віталій Станіславович. – На жаль, законодавчо це питання не врегульовано. Слідство над шахраями триває, але очікуваного результату, обіцяного високопосадовцями МВС до осені минулого року, досі немає.
А від цього залежить подальша доля потерпілих, оскільки лише слідство і суд можуть визнати їх такими. Столична влада через ЗМІ сама звернулася до жертв оборудки, аби вони визначили кількість найпотерпіліших і яка їм потрібна негайна допомога. Адже сесія Київради ухвалила можливість такої допомоги.
Серед інвесторів “Еліта-Центру” є різні люди. Та увага влади спрямована передусім на тих, хто продав житло, кошти вклав у майбутнє квартирне щастя, а сам перебуває у приймах чи найманих помешканнях. А є й такі, хто вирішив придбати по 20-25 квартир, аби потім на них спекульнути.
Тож для 14 сімей (38 осіб) першої категорії влада виділила місця в гуртожитках. Але житло для потерпілих будуватимуть. Було створено інвестиційну комісію, яка оголосила конкурс на забудову виділених Київрадою дев’яти  земельних ділянок.
– На першу конкурсну комісію подано п’ять ділянок, – розповів Денис Басс. – Загальна кількість квартир у запропонованих для зведення будинках – близько 900. Основною вимогою для інвесторів було безплатне виділення для потерпілих 25 відсотків помешкань у цих будинках. Уперше в Україні ми запропонували взяти участь у цьому конкурсі понад 100 найбільшим банкам, страховим компаніям, асоціаціям будівельників, інвестиційним фондам. Дехто вже погодився. Хто саме, повідомимо 15 лютого, коли буде підбито підсумки конкурсу. Того ж дня оголосимо наступні перегони на забудову решти ділянок. Загальна кількість квартир у всіх будинках становитиме понад 1300, чверть із них піде для потерпілих.
Та найбільшою проблемою все ж є затягування слідства: квартири від міста отримають лише ті громадяни, яких суд визнає потерпілими. А оскільки цих даних немає, навіть невідомо, скільки житла слід для них готувати.
– Із сказаного вами можна зрозуміти, що збитки компенсуватимуть лише найпотерпілішим. Що ж буде з рештою? – запитав кореспондент “Вечірного Київа”.
– Коли ви вкладаєте кошти, як приватна особа, у приватний банк, і банк “горить”, то держава не несе за це відповідальності, – відповів Віталій Журавський. – Можуть втручатися лише правоохоронні органи, які шукатимуть винуватців, що компенсуватимуть витрати. Інвестиційні компанії на кшталт “Еліта-Центру” – це приватні компанії, і приватні особи вкладали туди кошти. Та попри все міська влада прагне розв’язати цю проблему для найзнедоленіших. Але не для тих, хто купував ці квартири для бізнесу, щоб продати їх на вторинному ринку і на цьому заробити. Гадаю, ці люди втратили не останні гроші. У кожному бізнесі є елементи ризику, і до цього слід бути готовим.
А решті  компенсація, як зазначив столичний мер Леонід Черновецький, буде не грошовою, а “метр за метр”. Адже ціни на квартири продовжують зростати. Тож, якщо людина, умовно кажучи, придбала 50 квадратних метрів, то саме стільки вона має отримати.