Не всі готові впасти на коліна

У Верховній Раді ставлення до імперативного мандату неоднозначне. Різні політичні сили по-різному сприймають його – залежно від власних цілей. Ось як оцінили підписання закону

Ксенія Ляпіна, “Наша Україна”:
– Якщо б Віктор Ющенко його не підписав і наклав вето, це був би черговий виток антиукраїнських дій з боку коаліції і БЮТ. Вони подолали б вето й почали далі голосувати неконституційні закони та розвалювати державу. Розуміючи ці наслідки, Президент зробив крок проти внутрішніх переконань. Я впевнена, що це тимчасовий захід. Конституційний Суд зробить висновок і, можливо, відмінить частину його положень. Політичним наслідком підписання закону буде певне напруження в місцевих радах. Бо зовсім не всі депутати готові падати на коліна й повзти назад до фракцій, звідки пішли. Знайдеться певна кількість тих, хто, безумовно, захищатиме свої права. Партії відповідальні за своїх депутатів, перш за все, тоді, коли включають ту чи іншу особу до списку.
Святослав Піскун, Партія регіонів:
– Я не знаю, хто і як виконуватиме цей закон. Моє переконання полягає в тому, що його проголосували, щоб одна політична сила, яка слабшає, закріпила свій статус-кво. Якби не закон про імперативний мандат, то через рік у них не було б жодного депутата. І тоді можна не йти на вибори.
Володимир Семинога, БЮТ:
–  Я не погоджуюся із тезою, що партії й блоки безвідповідально поставилися до формування списків. Ми сьогодні живемо в реальних умовах, в тій країні, яка в нас є. Якби в нас моральність була на першому місці, то таких питань не виникало б. Але сьогодні про моральність чомусь не йдеться. Я не бачив, щоб жоден депутат, який не погоджується з політикою партії, добровільно склав мандат. Тому потрібен імперативний мандат, щоб за нього цей крок зробив з’їзд партії. Це механізм відповідальності політичних сил перед своїми виборцями. Але я переконаний, що настане час, коли політики, які зробили помилку, добровільно писатимуть заяву про відставку, а не чекатимуть, поки їх викинуть.
Василь Волга, СПУ:
– Відповідно до Конституції України закони не мають зворотньої сили в часі. Тому фракції, що сформовані в регіонах, не будуть розвалені, а депутати не тікатимуть із них назад до БЮТ. Їх не мають права позбавити мандатів. Наприклад, якщо політрада БЮТ прийме рішення позбавити мандатів усіх своїх колишніх депутатів у Київраді, то міськрада на це ніяк не відреагує, адже вона не має права виконувати таке рішення.
Тарас Чорновіл, Партія регіонів:
– Імперативний мандат зробить певну перетасовку на місцях й змінить дещо політичну карту України. У Києві ж, на мою думку, буде колосальний шквал судових позовів, рішень, тяганини до касаційних інстанцій включно. Крім того, буде і шквал фінансових скандалів на всіх рівнях. Мовляв, я вас фінансував на виборах, а тепер ви мене виключаєте. У законі є пункт про позбавлення мандата за неетичну поведінку. Виходить, людина вийшла із фракції півроку тому, а її виключать за те, що її поведінка неетична. Проте суди це трактуватимуть по-різному, тому ми ще й підвищимо в них рівень корупції. Юлія Тимошенко розіграла пасьянс із Президентом. Вона демонстративно пригрозила йому, що може подолати вето, а тепер приставила його до стінки. Це момент чергового послаблення глави держави.