Наповнюємо серця дитячі та свої

У березні в Києві відкриється перша мобільна станція для роботи з дітьми вулиці.

Це спеціально обладнаний мікроавтобус, який щодня курсуватиме заздалегідь визначеним маршрутом, зупиняючись у таких місцях, де дислокуються безпритульні хлопчики та дівчатка: біля вокзалів, ринків, підвалів, теплотрас, що подекуди нагадують підземні дитячі містечка. Така мобільна станція складатиметься із водія мікроавтобуса, соціального працівника, медичної сестри. На зупинках вони нагодують бездоглядних дітей гарячим обідом, нададуть першу медичну, гігієнічну, психологічну допомогу, проконсультують з тих  чи  тих  питань.
– Дитяча безпритульність в Україні, – як зауважив Андрій Васькович, президент благодійного фонду “Карітас України”, – це такий соціальний феномен, який може призвести до національної загрози. Нині, за неофіційними даними, у нас більш як 120 тисяч соціальних малолітніх сиріт, себто вони мають батьків, які або алкоголіки, або наркозалежні, або знущаються над дітьми своїми так, що ті біжать з дому світ за очі. Пілотний проект “Допомогти дітям вулиці” має на меті привернути до цієї проблеми увагу суспільних, державних структур, громадських організацій і, зрештою, кожного пересічного громадянина.
Його девіз: “Береш – наповнюєш руку, даєш – наповнюєш серце”. Це стосується усіх нас. До відкриття у столиці мобільної станції можемо долучитися без особливих труднощів: перерахувати кошти на рахунок благодійників: 2600003002593 в КФ ВАТ “Кредобанк” МФО: 321897, благодійний фонд “Карітас-Київ” ЗКПО 21477781. Або ж кинути гроші в одну із скриньок для пожертв чи відправити SMS з текстом 55 на  короткий номер 5900. Вартість повідомлення – 5 грн. з ПДВ. Ви також можете привезти у “Карітас України” дитячі книги, ласощі, одяг, іграшки, взяти участь у всіх акціях як волонтер.
Пан Васькович сподівається, що кияни відгукнуться на таку пропозицію – наповнюватимуть дитячі серця і водночас свої любов’ю, щедрістю, теплом. У Києві діє стаціонарний соціальний центр (вул. Микитенка, 7б), який забезпечує дітей з бідних та багатодітних сімей гарячим харчуванням, одягом, взуттям. Тут є комп’ютерний клас, художня студія, проходять уроки англійської мови та співу.
Власне, мобільні станції – це не щось нове і незвідане. Цей проект започатковано ще 2003 року в кількох містах України: Хмельницькому, Львові, Донецьку, Тернополі, Івано-Франківську, а тепер і в Києві його реалізовуватимуть. Ґрунтується він на досвіді наших західних сусідів – Німеччини та Франції, де реінтеграцією дітей вулиці переймаються державні структури, бізнес, громада. Олександр Білецький, президент Європейського руху в Україні, наголосив, що для втілення в життя цього проекту не потрібні спеціальні інституції. Просто нехай кожен стане трішечки добрішим до дітей, які опинилися за порогом рідного дому, які обділені батьківською ласкою та любов’ю. Їх ще можна врятувати – і це в наших силах.