Російський фінал. Армійська версія

Переможцем другого розиграшу Кубка Першого каналу в Ізраїлі став московський ЦСКА, який обіграв земляків – спартаківців лише в додатковий час.

ЦСКА проти “Спартака” в Росії – відповідник українського протистояння “Динамо” та “Шахтаря”. Можливо, саме з цієї причини передсезонне “тренування з підвищенною відповідальністю” мало очевидні ознаки справжньої турнірної битви. Така вже доля головних конкурентів: у матчах між собою вони взагалі не здатні на будь-який компроміс. Навіть якщо зустріч – на першість лазні…
Армійці володіли ігровою перевагою впродовж усього матчу і час од часу вели перед у рахунку. Причому, всі голи стали наслідком зусиль бразильців. Спочатку Дуду, підхопивши м’яча за кілька метрів од володінь Хомича, потужним ударом без підготовки приголомшив і голкіпера, і суддю, який не посмів зіпсувати враження від стрілецького шедевру, хоча за мить до цього він мав усі підстави зафіксувати фол оборонців на Вагнері Лаві й призупинити гру. Сталося це на початку другого тайму і, судячи з усього, послужило сигналом до взаємогострої гри на зустрічних курсах. “Спартак” обійшовся без бразильських голеадорів – основну роль в атаках “червоно-білих” виконав корінний форвард таранного типу Павлюченко. Правда, не без допомоги бразильців. Уже за п’ять хвилин по капітуляції Хомича він відновив статус-кво красивим ударом головою в падінні, відгукнувшись на зручну подачу Моцарта від лицевої лінії. Потім філігранний прохід прямо по центру здійснив інший бразилець – новачок армійців Рамон: ні захисники, ні Хомич перешкодити йому не змогли. Як не зупинили й брати Березуцькі і Акинфеєв успішного Павлюченка: цього разу спартаківцеві залишилося по-хокейному підставити і не ногу, і не голову – корпус, аби м’яч рикошетом од нього залетів до сітки.
2:2 – і адміністратори ЦСКА поспішили зв’язатися з аеропортом: команда на чартерний рейс не встигала уже за будь-якого розкладу. Втім, могла й до тріумфу не встигнути. Добре, що молодий голкіпер збірної Росії знову виявився на висоті, ліквідувавши кілька небезпечних моментів біля своїх воріт. А в компенсований арбітром час, коли глядачі вже готувалися до футбольного десерту у вигляді серії післяматчевих пенальті, вагомо “висловився” третій бразилець ЦСКА: Жо, відгукнувшись на подачу Жирковим “стандарту” із лівого флангу, головою спрямував у ціль вирішальний м’яч.
Армійці вивезли з Ізраїлю красивий кубок і чек на мільйон доларів. “Спартак” – половину цієї суми. А “Шахтар” і “Динамо”, розділивши третє місце майже по-братськи, задовольнилися скромними валютними преміями – по сто п’ятдесят тисяч американських доларів. Єдиний з українців, хто заслужив славу цьогорічного фіналіста Кубка Першого каналу, – спартаківець Калиниченко.

ЦСКА (Росія) – “Спартак” (Росія) – 3:2 (Дуду, 52, Рамон, 67, Жо, 120 – Павлюченко, 58, 87). Вилучення: Торбинський (116). Акинфеєв, В.Березуцький, Ігнашевич (Таранов, 120), О.Березуцький, Красич, Рахимич, Алдонін (Рамон, 57), Дуду, Жирков, Вагнер Лав (Шемберас, 74), Жо – Хомич, Шишкін, Йїранек, Ковач, Штранцль, Бистров (Торбинський, 79), Моцарт (Сабітов, 79), Ковальчук, Овусу-Абейє (КАЛИНИЧЕНКО, 120), Титов, Павлюченко. Тренери: Валерій Газзаєв – Володимир Федотов.
Підсумкова класифікація: 1. ЦСКА (Росія) 3-0-0, 9-3. 2. “Спартак” (Росія) 1-1-1 6-5. 3. “Шахтар” (Україна) 1-0-1 4-3. 4. “Динамо” (Україна) 0-2-0 3-3. 5. “Маккабі” (Ізраїль) 0-1-1 1-3. 6. “Хапоель” (Ізраїль)
0-0-2 2-8 .