Вибір Олега Блохіна

Наступної середи наша головна футбольна дружина зіграє міжнародний спаринг в Ізраїлі.
Це буде своєрідний прогон березневих євроматчів з фарерцями та литовцями.  Судячи з усього, наставник “жовто-блакитних” готує й кадрові сюрпризи.
Оновлення. Команда конче потребує персональних змін, але в розумних межах. Олег Блохін не повезе до Ізраїлю кількох заслужених ветеранів: Ващука, Гусина, Несмачного, Реброва, Федорова… Офіційна версія типова для таких випадків: тренери надали шанс проявити себе молодим виконавцям, оскільки можливості старожилів і так їм відомі. Проте ситуація насправді складніша. За винятком Несмачного, якого просто засмикали психологічно плітками про Туманний Альбіон, інші “відставники” уже не відповідають вимогам тренерського штабу. Ващук і Федоров, радше всього, розпрощаються з основною збірною найближчим часом, а Гусин і Ребров, либонь, – після завершення континентальної кампанії. Підтвердженням цієї версії може служити виклик на передматчевий збір не лише Шовковського, Шелаєва та Єзерського, котрі молодші за Ващука, Федорова та Реброва лише на рік-півтора, а й відносного новачка Левченка, якому вже виповнилося 29 років. Іншими словами, Блохін готується не стільки омолоджувати, скільки оновлювати ігровий загін.
Персоналії. Різких кадрових змін у команді не передбачається. Це взагалі притаманно для Блохіна, а за нинішньої ситуації – поготів. Оскільки до календарних матчів євровідбору часу насправді  мало, то й ризикувати в експериментах не варто. До Кончі-Заспи приїдуть Романчук і Чигринський, котрі ще не грали за  головну футбольну дружину країни, а також маловідомий в Україні “нідерландець” Левченко. Чигринський і Романчук – срібні призери минулорічної молодіжної першості континенту. Перший, уродженець Хмельницької області і вихованець львівського футболу, закріпився в “основі” донецького суперклубу лише після стажування в запорізькому “Металурзі”. А другий, корінний киянин, потрапив до вимріяного “Динамо” транзитом через чернігівську “Десну” і столичний “Арсенал”, кольори якого він  захищав на засадах оренди. Натомість Левченка в Україні майже не знають: хлопець з Донбасу виїхав  за кордон юнаком і в українському чемпіонаті взагалі не виступав. Але “засвітився” в національній команді ще восени 2002 року, зігравши другий тайм гостьового спарингу в Словаччині. Виступає він у чемпіонаті Нідерландів за скромний “Гронінген”, але, як стверджують очевидці, – на доволі високому рівні. Левченка переглядав Володимир Веремеєв. І дав “добро” на його виклик.
Плани. Очевидно, тренери переглянуть в грі не тільки нових виконавців, а й нові тактичні варіанти. Не виключено, що кардинальних змін зазнає лінія захисту: Свидерський конкуруватиме з Єзерським за місце на правому фланзі, Романчук окупує лівий, а в центрі можуть зіграти або Русол з Кучером чи Чигринським, або компактний дует молодих гірників. Широкий вибір і в напівобороні: можливо, Калиниченко та Назаренко опробують амплуа плеймейкера, а Левченко, який в Нідерландах спеціалізується на позиції лівого хавбека, складе  конкуренцію Ротаню. Втім, існують й інші варіанти. Це – прерогатива фахівців. У понеділок, 5 лютого, “збірники” мають зустрітися на берегах Дніпра, точніше – на динамівській базі “Конча-Заспа” в Чапаївці. Наступного дня вітчизняна делегація вирушить авіачартером на Землю обітовану, де в середу, 7 лютого, й зіграє свій сто тридцять перший матч на міжнародному рівні проти національної команди Ізраїлю.

Національна команда України
лютий 2007 року

Воротарі: Олександр Шовковський (“Динамо”), Богдан Шуст (“Шахтар”).
Оборонці: Володимир Єзерський, Андрій Русол (обидва – “Дніпро”), Олександр Кучер, В’ячеслав Свидерський, Дмитро Чигринський (усі – “Шахтар”), Олександр Романчук (“Динамо”).
Напівоборонці: Олег Гусєв, Тарас Михалик, Руслан Ротань (усі – “Динамо”), Максим Калиниченко (“Спартак”, Росія), Євген Левченко (“Гронінген”, Нідерланди), Сергій Назаренко, Олег Шелаєв (обидва – “Дніпро”), Анатолій Тимощук (“Шахтар”).
Нападники: Олексій Бєлик, Андрій Воробей (обидва – “Шахтар”), Андрій Воронін (“Байєр”, Німеччина), Артем Милевський (“Динамо”), Андрій Шевченко (“Челсі”, Англія).
Тренер: Олег Блохін.
Асистенти тренера: Семен Альтман, Андрій Баль, Олег Кузнецов, Юрій Роменський.