Ізраїльські страждання

Наші повпреди на Кубкові Першого каналу, що триває в Ізраїлі, досі не здобули жодної перемоги. “Динамо” в обох зустрічах задовольнилося нічийним результатом і зберігає відтак хіба що примарні шанси на виграш головного призу. Натомість “Шахтар”, програвши стартовий матч, одразу ж склав повноваження переможця і незалежно від підсумку другого поєдинку, до фіналу він уже не потрапить нізащо.

“Динамо”. Дем’я-ненко знову, як і в матчі з “Маккабі”, зробив ставку на минулорічних титулярів. І все повторилося: як і в єврозмаганні з румунами, український віце-чемпіон пропустив аж два голи за перші двадцять хвилин. Обидва й справді показові для нинішнього “Динамо”: “Спартак”, наче на тренуванні, “пошматував” оборону киян і забив з безпосередньої близькості від воріт. Спочатку Бистров, обігравши Родригу, немов іграшкового солдатика, прострілив уздовж площі воріт, і Торбинський, випередивши неповороткого Гавранчича, буквально влетів з м’ячем у сітку. А потім Павлюченко, відгукнувшись на подачу Моцартом кутового, спрямував “шкіряного” в ціль рикошетом од голови Реброва. В обох випадках і захисники, і малопереконливий Шовковський залишалися сторонніми спостерігачами – не більше. Добре, що “Спартак” пригальмував, а його страж воріт Ковалевський, відомий ігровими ляпами ще за виступами в “Шахтарі”, став для “блакитно-білих” своїм у чужій команді. З таким зростом пропустити нескладний навіс Гусєва зі штрафного – це таки треба вміти… М’яч, відскочивши від поперечки, опинився за кілька кроків од воріт, і Михалику не становило надмірних труднощів заштовхнути його в зворотному напрямку. А ще за три хвилини Ребров реалізував одинадцятиметровий, призначений за фол проти Милевського. Нічия – 2:2, яка вималювала значно чіткішу перспективу для “Спартака” та “Маккабі”: перемога будь-якої з цих команд у завершальній зустрічі обов’язково залишить за межами фіналу наших футболістів. Однак прикрішим є інший висновок: “Динамо” не змінилося порівняно з минулим роком, а отже, й мріяти про гучні перемоги нам не варто.
“Шахтар”. Гірники почали цьогорічний Кубок Першого каналу в ранзі минулорічних тріумфаторів, а завершили стартовий матч – абсолютними невдахами. Поразка від армійців Москви, які до цього розгромили “Хапоель”, поставила перед  донецьким клубом шлагбаум на шляху до фіналу. “Шахтар” розчарував, і в першу чергу це стосується організації командних дій. Луческу звично розраховував на п’ятірку хавбеків, однак армійці “відрізали” її від одинокого форварда Марики. Натомість захист українського чемпіона виявився дірявим: Кучер і Чигринський, ще недостатньо зіграні, потрібною надійністю біля своїх воріт не відзначились, а молодий Шуст досі не навчився грати просто і раціонально за складних обставин. Спочатку донецький голкіпер спробував упіймати мокрий м’яч, замість того, щоб відбити його, – і Вагнер Лав добив “шкіряного” в сітку, ледь не зламавши пальці стражеві воріт. А потім оборона випустила з поля зору Жо, і той технічно, в один дотик, спрямував м’яча в ціль майже в акробатичному стрибку. Осмисленої контргри в “Шахтаря” так і не знайшлося. Це й не дивно, бо тактичний арсенал команди Луческу відверто бідний. Надто за умови, що протистоїть їй міцно збитий, організований і непоступливий опонент. Показово, як пояснив осічку румунський фахівець. Як завше, він звинуватив арбітра: мовляв, гол Вагнера Лава був “нечистим”, і зіслався на відсутність стрижневих виконавців (Брандау і Леонарду отруїлися, Агахову продали до британського “Вігана”). “Стрілочники” знайшлися.  А от знайти свою гру гірникам так і  не вдалося.

Кубок Першого каналу. “Динамо” (Україна) – “Спартак” (Росія) – 2:2 (Михалик, 27, Ребров, 30, пн – Торбинський, 7, Павлюченко, 20). Склад киян: Шовковський, Маркович, Гавранчич, Родригу (Ващук, 46), Каддурі, Гусєв (Шацьких, 65), Михалик, Корреа, Нінкович (Белькевич, 65), Ребров, Милевський (Клебер, 74). “Шахтар” (Україна) – ЦСКА (Росія) – 0:2 (Вагнер Лав, 39, Жо, 44). Вилучення: Тимощук (90). Склад гірників: Шуст, Срна, Кучер, Чигринський, Рац, Фернандинью, Тимощук, Дуляй (Гай, 65), Елану (Жадсон, 56), Матузалем (Воробей, 46), Марика (Бєлик, 86).