Пітони, крокодил і морська левиця

У приміщенні Національного цирку України розпочалися гастролі єдиного  в світі пересувного Московського цирку на воді під керівництвом Андрія та Яни Шевченків. Уперше водну пантоміму побачили парижани   наприкінці ХІХ століття. Пересувний цирк на воді першим створило подружжя Шевченків 1998 року.

Тоді в трупі було    лише 14 артистів,   3 мавпи і морська левиця. А саме водне шоу відбувалося в орендованому  басейні  завглибшки півметра.
Андрій Шевченко народився в Харкові, у родині далекій від циркової справи. Він  у минулому чемпіон України зі спортивної гімнастики, а циркову кар’єру розпочав як повітряний гімнаст. Ідея створити цирк на воді належить його дружині Яні, якій це… наснилось. І, звісно ж, своєму чоловікові вона не залишила вибору.
– Спочатку було надзвичайно складно втілювати цей задум, –  каже Андрій. – Ми навіть самі не  вірили, що все вийде.
І ось за дев’ять років у них вже є власний басейн на сто сімдесят кубометрів води, трупа із 50 артистів, програма з двадцяти двох номерів різних циркових жанрів. Тут і гімнасти на повітряному човні, і дресировані собаки, і еквілібр на вільному дроті, і номер з ковтанням вогню. І звичайно ж – клоуни, які розважали не тільки дітей, а й дорослих.
Усі номери підсилювало неймовірне лазерне шоу, під час якого з водного пилу поставали об’ємні фігури чудернацьких створінь.
А на “десерт” глядачів чекали небезпечні номери з крокодилом та пітонами.
– Традиційні циркові майстри працюють з пітонами на землі, – розповів Андрій Шевченко після вистави. –  У нашому ж шоу пітони перебувають у рідній стихії. А за  таких умов вони ніколи не приховують своїх намірів  задушити людину, звиваючи на ній кільця. Але дресирувальник завжди готовий до цього. Надзвичайно небезпечний у воді  крокодил. З його спритністю надто важко впоратися.
Не залишить нікого байдужим і міні-вистава Андрія Шевченка з морською левицею Софією. Це дивовижне, неймовірно розумне створіння вже своєю появою на воді викликає у глядачів посмішку. “Бойовий товариш” – так її називає Андрій. Адже Софія вже вісім років у цирку, майже з початку його заснування.
– Я ніколи не сварю Софію, коли у неї щось не виходить. Вона ж натура артистична, і у неї бувають капризи, – розповідає Андрій. – Ми партнери, і вдома нам є про що поговорити.
Київські гастролі цирку на воді триватимуть до кінця травня. І як обіцяють    Андрій та Яна, програму весь час вдосконалюватимуть і доповнюватимуть технічними    ефектами та новими номерами.  Так, уже за кілька днів можна буде побачити оновлений номер із морськими левами.