Хор “Київ”: тисячолітня наша музика живе

Камерний хор “Київ” хочеться слухати ще й ще. Співаки виконують складні твори у багатоголоссі – несуть живицю для душі. У репертуарі – усе багатство української хорової музики: доби середньовіччя, бароко, класицизму, романтизму, сучасні твори.

“Київ”, що має статус академічного, багато що робить уперше. Музику, особливо давню, представляє не окремими творами, а циклічно, цілісно. Хор на чолі з художнім керівником заслуженим діячем мистецтв Миколою Гобдичем видав компакт-диск “П’ять століть української духовної музики”, бо ж відроджує, повертає в концертні зали Києва, багатьох країн світу музику геніальних українців Максима Березовського, Артемія Веделя, Михайла Вербицького, Якова Яциневича…
“Де ще в світі є таке? – мабуть, укотре дивується пан Гобдич. – Українець Микола Дилецький у XVII столітті написав партитури на 48 голосів!” Подвійний компакт-диск “Микола Дилецький”, що також видав хор у серії “1000 років української хорової музики”, то – перша “звукова публікація” творів цього великого композитора.
Невгамовний Микола Гобдич заохочує писати хорові, духовні твори і теперішніх композиторів. Слухаємо у виконанні хору “Київ” “Літургію” Мирослава Скорика і відкриваємо для себе нове обличчя цього сучасного метра музики. Відкриваємо разом із хором і “вокальний оркестр” Валентина Сильвестрова. Миколу Гобдича, мистецький проект “Тисяча років української духовної музики” камерного хору “Київ”, представлено цього року на здобуття Шевченківської премії. Тож нещодавно на Водохреще, в Національній філармонії України хор виступив із великим концертом “Різдвяні вечори”. Хто не зміг побувати там, все ж має можливість послухати-насолодитись цим ангельським співом. Бо вже традиція – хор дарує слухачам хвилини, які не збігають із закінченням “живого” концерту. Можемо послухати диск із записами хору “Київ” – “Різдвяні пісні світу”, де через одну – українська пісня. Багатий репертуар колективу виходить і в нотному варіанті, бо ж на його базі заснували “Бібліотеку камерного хору “Київ”. А це значить, що українські хорові шедеври йдуть до людей, для свого активного відродження й життя.