Данський бар’єр на шляху до Франції

Доки чоловіки розігрують світове «золото» в Німеччині, гандболістки аналізують підсумки грудневого чемпіонату Європи і готуються до свого планетарного форуму.

Українська команда континентальний турнір провалила: колишня «срібна» дружина не здолала навіть групового бар’єру. Не дивно, що вона опинилася серед тих, хто не має «прямої» путівки на цьогорічні світові фінали. Щоби потрапити туди, вітчизняним гандболісткам треба виграти додатковий стиковий двобій. І не в кого-небудь, а в іменитої збірної Данії.
– Так, доля відвернулася від нас, коли настав час жеребкування, – вважає Леонід Ратнер, наставник української національної команди. – Бо з семи можливих опоненток Україні дісталися, на мою думку, найгрізніші. Данія – трьохразовий олімпійський чемпіон. Іншої рекомендації, переконаний, не потрібно. Хоча й на чемпіонатах Європи та світу наші конкурентки зібрали чи не найщедріший медальний урожай. Однак змагатися з ними треба і вигравати – можна.
– Знаєте сильні й слабкі якості данок?
– Знаю. Це збалансована в усіх ланках і бездоганно підготовлена фізично команда. Її козирі – віртуозні воротарі та добре поставлений завершальний удар у наступі. Щодо мінусів… Данська команда проходить складний період зміни поколінь, а тому ще недостатньо зіграна. Як наслідок – одинадцяте місце в європейському чемпіонаті минулого року.
– Що плануєте протиставити суперницям?
– Відшліфований до найменших подробиць ігровий маневр. У цьому наша сила, бо, на превеликий жаль, в індивідуальній майстерності лідери провідних європейських команд переважають україн-ських візаві. Сподіваюся, що колективу допоможуть і досвідчені Сюкало, Шинкаренко, Ворожцова та Сокіл, які пропустили Євро-2006 з об’єктивних причин. І взагалі, головну роль мають відіграти досвідчені гандболістки: зростання здібної молоді гальмує низький рівень національного чемпіонату. Ця ж причина й катастрофічно звузила коло вибору кандидаток до команди. І все-таки паніки в нашому таборі немає: червневий двобій з данками неодмінно обернемо на яскраву і безкомпромісну битву. Маємо не лише бажання, а й реальні підстави для виступу на світових фіналах.