27 ciчня 2007 року, субота №14 (17916) останнiй номер RSS
Головна АКЦЕНТИ ДНЯ ПОДРОБИЦІ ПРО ЦЕ ГОВОРЯТЬ КУЛЬТУРА СПОРТ ДОБРИВЕЧІР

 ПРО ЦЕ ГОВОРЯТЬ
27.01.2007

Командирське сало нарозхват


Продуктовий асортимент під кінець січня начебто не збіднів. Але ціни підстрибнули. На щастя, не до самої стелі, однак, якщо брати з собою постійно калькулятор і збирати товарні чеки, то можна відстежити деяке подорожчання.
Зокрема, кілограм макаронних виробів нині коштує на 50 копійок більше, ніж місяць тому, борошна – на 20 копійок, вівсяної крупи – на 40 копійок. Гречка, цукор, рис залишилися за торішніми цінами, відповідно – 4,20 грн., 3,20 грн. і 3,70 грн. за кг.
Солодощі також подорожчали на 3-5 відсотків, особливо шоколадні цукерки, печиво – ні.
– Донецькі бублики раніше коштували 7 гривень за кілограм, – розповідає продавець Світлана Данилець, – а тепер – 8 гривень. Хоча на наших, київських, цінники не міняла. Літні люди, котрі перед святами купували кілограм чи півкілограма цукерок, тепер рідше підходять до мого прилавка, а якщо і беруть, то по 200-300 грамів.
Підвищення цін не зачепило олію, сіль, консерви, томатний соус. А ось хрін подорожчав, щоправда, лиш на 10 копійок.
– Але для нас, пенсіонерів, це теж гроші, – каже Світлана Олександрівна, яку ми зустріли на базарі «Виноградар». – Маю в кишені 20 гривень, однак усі не збираюся витрачати. Хочу купити круп, молока і бодай кілограм яблук, звичайно, не першосортних, а тих, що продають з вантажівки по 2,50 грн. за кілограм.
Кияни, особливо ті, яких відносимо до категорії малозабезпечених, на свинину й телятину не орієнтуються, адже вони коштують в межах 25 – 35 гривень.
– Курятина – найдоступніше для нас м’ясо, – каже Параска Василівна. – Вона трохи навіть подешевшала, мало не на цілу гривню. Кілограм філе коштує 19,92 грн., стегенця – по 10,98 грн. А ось супові набори, шиї, лапи вже розібрали і мені не дісталося. Доведеться завтра ще йти на ринок.
Сало, щоправда, трохи подешевшало – 8-15 гривень за кілограм, а ось командирське, тобто з прожилкою м’яса – 25 гривень. Що його так називають, я вперше почула на тутешньому ринку від пані Ольги, яка стояла за прилавком у м’ясному павільйоні. Чому? А тому, що його дуже люблять військові. Мала намір і собі його скуштувати, але… На Виноградарі командирське сало розкуповують умить. Придбала саме звичайне. А до сала не завадило б бодай часнику. О, цей овоч в останні роки надто дорогий. Жінки, які вилаштувалися зі своєю садовиною-городиною в один ряд на тротуарі, правили за кілограм 13 гривень, і таку свою ціну пояснюють торішнім неврожаєм. Насправді, вирощуванням часнику на промисловій основі селяни займаються вряди-годи, частіше кожна господиня садить біля хати грядку.
Ми дорікаємо селянам, що вони правлять високу ціну за свій товар: картопля – 2-2,50 грн., солоні огірки – 5 грн., квасоля – 1 грн. за склянку, бурячки – 2 грн. Ніна Пилипівна з Ніжина, яка привезла у двох здоровенних торбинах усе це до Києва, вважає, що її товар того вартий. «Недорого продаю, хоча його так тяжко нести, а ще важче вирощувати». Поруч неї молодиці із Нової Ушиці (це на Хмельниччині) розклали городину, гриби, чорнослив, шипшину, горіхи. Найняли автобус, щоб довезти свої ящики до столичного ринку, і тепер два дні поспіль стоятимуть за ними, поки не продадуть. Іншого виходу в цих жінок немає – треба годувати, вдягати, навчати дітей, а заробітків у районі – ніяких. Продадуть чорнослив (по 12 грн. кг) і куплять дітям гостинці: бананів, помаранчів, які вдвічі дешевші за їхній продукт. Нині всім хочеться бодай якусь вітамінку з’їсти. Наших рідних яблук, від яких восени до землі гнеться гілля у садках, на прилавках не густо, а ті, що є – закордонні, коштують 5-8 гривень за кілограм.
Валентина Январівна Брязгунова


27.01.2007   Снігу не бояться.


27.01.2007   Достроково пенсії виплачуватимуть лише непрацюючим.




Статтi


Номери газети


Вакансiї


Контакти


Питання






© Вільна група "Як справи - Київ".

У разi використання матерiалiв сайту,
посилання на "Як справи - Київ" обов'язкове.