Білі каштани на рожеві не замінять?

Комісія Київради з екологічної політики вважає недоцільним повністю замінити білі каштани рожевими на Хрещатику, про це  повідомив під час засідання комісії її голова Анатлій Коваленко. Він сказав, що комісія направить до мера Леоніда Черновецького звернення із проханням уважніше поставитися до ідеї заміни білих каштанів на рожеві та вивчити думку фахівців і вчених.

Експерти, запрошені на засідання, заявили, що в цій заміні нема потреби, бо дерева на Хрещатику цілком здорові й уже піднялися над рівнем загазованості, який для них шкідливий. Крім того, на їхню думку, каштани можна кронувати, що подовжить їхнє життя на 10-15 років. А представник кафедри ландшафтного дизайну Аграрного університету попередив, що концентрація червоного кольору може викликати агресію, тож заміна білих каштанів недоцільна навіть з погляду дизайнерів.
Також під час засідання комісія вирішила вивчити ситуацію із забудовою території штучного Лебединого озера, що поблизу станції метро «Харківська». За словами депутатів Дарницької районної ради, територію біля озера, яку раніше Київрада виділила Дарницькій райдержадміністрації, забудовують. Вони стверджують, що забудовники засипають озеро і скидають у нього будівельне сміття. До того ж, заявляють депутати, знищення водойми може призвести до того, що підземні джерела розмиють ґрунти в районі проспекту Бажана, під яким проходить метро.

Крім того, на засіданні не оминули увагою питання будівництва посольства Словаччини на вулиці Олеся Гончара, 1-3, 5-7. Екологічна комісія вирішила рекомендувати Міністерству закордонних справ і Генеральній дирекції з обслуговування іноземних представництв організувати громадські слухання з цього приводу. Нагадаємо, що 2005 року Шевченківський суд м. Києва заборонив проектні й будівельні роботи на ділянці на вул. Гончара, 5-7, яку роком раніше Київська міська рада продала Словаччині за символічний долар. Позов проти будівництва подали мешканці сусідніх будинків, оскільки на ділянці розміщено зелені насадження, дитячий майданчик зі спортивними тренажерами, а будівництво посольського комплексу порушить права власників квартир у прилеглих будинках на відпочинок.

«Українські новини»