Потрібен третій! Але вже не Ющенко?

За три дні політологи встигли обміркувати п’ятничні парламентські події, тож учора вирішили розповісти усім нам, що сталося і чого чекати ще. У соціально-економічній сфері – нічого страшного, заспокоював суспільство президент Центру «Пента» Володимир Фесенко, посилаючись на «український парадокс»: за умов політичної нестабільності та метушні у владних верхах, наша економіка демонструє… зростання. А ось у політиці, додає Юрій Якименко з Центру ім. Разумкова, буде неспокійно – «владу ділитимуть до кінця року».

У президентській броні – пробоїна

онституційна більшість в особі антикризової коаліції і БЮТ, на думку Якименка, буде не стійкою, а ситуативною. Однак, як вважає Олесь Доній, голова Центру досліджень політичних цінностей, Юлія Тимошенко – «абсолютно непередбачувана». Намагаючись повернути собі місце під сонцем, вона здатна й не на такі сюрпризи. «Безконфліктний політичний процес Тимошенко не вигідний», – каже Якименко. Тож вона й надалі зіштовхуватиме лобами обох Вікторів, підганятиме до скасування політреформи і дострокових виборів.
– Повноваження уряду значно посилилися, але я не драматизував би ситуації, – каже Фесенко. – Нарешті законодавчо врегульовано поле діяльності Кабміну – це позитив. Негатив – порушено хиткий баланс влади, йде загострення «холодної війни». Однак, як наголосив політолог, у президентів Польщі й Литви, приміром, набагато менші повноваження, ніж в Ющенка, вони не мають такого впливу на армію і зовнішню політику. У класичних парламентських республіках президента обирає парламент. До цього, як вважають експерти, йде й Україна.
Віктор Ющенко в п’ятницю втратив, на думку Фесенка, не так повноваження і вплив, як одного зі своїх козирів – вето. «Антикризова коаліція знайшла механізм боротьби проти вето. У президентській броні – серйозна пробоїна», – запримітив керівник «Пенти». З боку БЮТ же, за його словами, й надалі «можливі такі бартерні оборудки». Недаремно ж позавчора Віктор Янукович натякнув «тим, кому це не подобається», що, мовляв, ще не вечір. Не виключив він голосування конституційною більшістю і в майбутньому. Що ж, прозорий натяк… на президентський імпічмент. А, може, це лише нам з політологами видається натяком? Прем’єр, певно, більше знає про глибину взаємин на Печерську. Оце, схоже, й має на увазі керівник Центру «Софія» Андрій Єрмолаєв, коли рекомендує «за деревами бачити ліс». Президент – вже не гілка влади. Хоч за ним і зберігаються функції глави держави та гаранта Конституції, але вже без інструментів їх реалізації, тим більше – кадрових. Водночас посилюється вплив не лише Кабміну, ВР, коаліції, а й опозиції. Остання отримує інституційний статус, широкі права й можливості. БЮТ виборола для себе, за словами Єрмолаєва, статус ядра опозиції. Проблема в тому, що це відбулося в умовах «корпоративної демократії», шляхом підкилимних домовленостей. А Президент та його «Наша Україна» все далі скочуються «на узбіччя» і електоральне, і владне.
Чи допоможе Ющенкові Конституційний суд – загадка не лише юридична. Адже, як каже Єрмолаєв, КС у нашій державі – одна з найзакритіших структур, яку можуть використати в боротьбі влад. Нині, на думку політолога, навіть є загроза перетворення КС «із судової на законодавчу гілку».

Помаранчеві стали… прислугою

Настав час, як вважає Доній, ставити остаточну крапку в міфові про ідеали Майдану: усі «помаранчеві» – НУ, СПУ і тепер вже БЮТ відійшли від них. Та й з  «головним персонажем» Майдану ніхто вже не рахується. Чого вартують домовленості Ющенка, Януковича і Мороза в середу? Лише – їх руйнації з боку двох останніх у п’ятницю, плюс – «зради» Тимошенко.
За два роки після Майдану політично-владним центром стала Партія регіонів. «А три «помаранчеві» сили навипередки пропонують їй свої послуги», – каже Доній. Він не погоджується з Єрмолаєвим, що БЮТ – уособлює ядро опозиції. Навпаки, такий вчинок бютівців дає шанс їхнім конкурентам: якщо не нашоукраїнцям або численним «старим» позапарламентським партіям, то новим проектам, тому ж Луценку, наприклад. Не вдасться БЮТ, на думку Донія, також «розкачати» Ющенка до радикальних дій. «Навпаки, – каже політолог, – президент шукатиме компромісу з Партією регіонів, але все більше на умовах останньої».
Політологи переконані, що БЮТ після цих подій втратить частину електорату. З Тимошенко, як каже Якименко, залишаться її фанати, а прихильники Майдану можуть відійти. Надовго? Все залежить від появи альтернативи БЮТ. «БЮТ втрачає свою політичну щирість, стає в ряд таких самих – «Нашої України» та соціалістів. Певна частина електорату дезорієнтується у виборі», – каже Якименко.
Від майбутніх соціологічних досліджень, переконані політологи, залежатиме подальша тактика Тимошенко. Якщо «п’ятничний експеримент» їй вдасться, тобто електорат пробачить ситуативний союз із Януковичем, то… союз цей міцнітиме аж до повної двопартійності. Ющенкові й «Нашій Україні» доведеться ще не раз поспівчувати. Як і країні: українська двопартійність несе небезпеку поглиблення розколу. Потрібен третій!