Повернути столичний шик

Київрада ухвалила рішення «Про заходи, спрямовані на благоустрій вулиці Хрещатик та центральної частини міста Києва». Ініціатором запропонованої концепції стала депутатська група «Столичні реформи», яку очолює Ігор Добруцький.

Позавчора в мерії відбулося перше обговорення концепції. До складу робочої групи увійшли заступник голови КМДА Ірена Кільчицька, голови Печерської та Шевченківської райдержадміністрацій (Хрещатик на їх території), інші посадовці. Очолює групу перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко.
Програма заходів складається з чотирьох блоків: торгівля, озеленення, реклама і фасади, підземні переходи та паркування.

Торгівля
На головній вулиці столиці розташовано 43 малі архітектурні форми (МАФ).  90 відсотків із них працюють незаконно. Угодами на право торгівлі їм дозволено реалізовувати лише морозиво і прохолодні напої. Торгують же вони передусім пивом. У перспективі пропонується облаштувати сезонні торгові місця у новій каштановій алеї на непарному боці вулиці. Але в процесі жвавого обговорення було сказано: «Не перетворюйте Хрещатик на базар!». Не потрібні тут МАФи. Тож, підсумовуючи обговорення, Анатолій Голубченко наголосив: «Негайно готуйте заявки на знесення незаконно встановлених МАФів. Облаштовувати літні майданчики і торгувати пивом можна дозволити лише стаціонарним закладам – кафе і ресторанам».

Озеленення
Планується хрещатицькі липи пересадити на Липки, а на їхньому місці висадити 260 червоних каштанів заввишки 5-6 метрів. Замість кухонної солі для боротьби з ожеледицею застосовуватимуть інші реагенти – це буде дешевше, ніж замінювати загиблі дерева. «Київзеленбуд» обіцяє всі роботи виконати за 2,5 млн. грн. Ігор Добруцький розповів, що долучитися до озеленення Хрещатика пропонуватимуть меценатам: «Гадаю, їм буде приємно побачити на початку алеї табличку, де буде написано, що її облаштував такий-то меценат або банк».

Реклама і фасади
Реклама на Хрещатику  приносить міському бюджету лише 104 тис. грн. на місяць. Тож реклама алкоголю і тютюну з Хрещатика щезне. Натомість з’явиться соціальна, що пропагуватиме здоровий спосіб життя. Фасади будинків буде реставровано і підсвічено. Дизайнери розробили також проекти сучасних зупинок.

Підземні переходи, паркування
Те, що діється у підземних переходах, створює враження, нібито хазяїна в них немає, зазначив Ігор Добруцький. У так званій «трубі» під майданом Незалежності стихійна торгівля, тут майже цілодобово продають спиртні напої, процвітає наркоманія і бомжування. Палять так, що сокиру можна вішати – незважаючи на ухвалу Київради та закон про заборону палити у громадських місцях. Тут варто  облаштувати кілька громадських туалетів, бо єдиний, що  у «Глобусі», – платний. Анатолій Голубченко наголосив: «Із понеділка у всіх переходах на  Хрещатику стихійну торгівлю слід заборонити».
Паркування транспорту пропонується перенести на тротуари непарного боку Хрещатика. Парний же бік  стане суто пішохідним.
Всі роботи планується завершити не пізніше, ніж до Дня Києва.