Чи сплатив депутат за новими тарифами

«Чи сплатили ви вже за новими комунальними тарифами?» – про це кореспонденти «Вечірки» вчора питали депутатів Київради та їхніх виборців.

Отже, депутати Київради. Хоч відповіді можна було й передбачити, з огляду на партійну приналежність. Проте, може, хто й передумав?
Лідерка найопозиційнішої в міськраді фракції БЮТ Тетяна Меліхова каже, що «платити ніколи не пізно». Тож вона воліє спершу дочекатися остаточної крапки в судовій тарифній суперечці та висновку відповідної комісії Київради. Після цього, на її думку, тарифи можуть знизити десь удвічі. «Ми просили мера поки що не надсилати киянам платіжки, але він поспішає, бо за ним стоять люди, прямо зацікавлені у цьому», – каже Меліхова.
Представник фракції Партії регіонів Олександр Прогнімак особисто сплатив за комунальні послуги. «Хоч і без радості, але заплатив. Закон треба виконувати», – каже депутат. Такої ж думки й колишній бютівець Андрій Іванов, «як законослухняний громадянин». А ось співголова фракції Блоку Кличка Володимир Бондаренко «не збирається платити». «Не тому, що немає грошей, а тому, що ці рішення – незаконні, не пройшли процесу реєстрації в Міністерстві юстиції», – каже Володимир Дмитрович. Аби ж не було в столиці краху всієї житлово-комунальної системи, депутат готовий заплатити лише за старими розцінками, бо вважає їх чинними й донині. Проте свою квитанцію бажає нести не до каси. «Звернуся, – каже, – до суду, що з мене незаконно вимагають гроші!» Бондаренко не проти підвищення тарифів, але не втричі, а щонайбільше у 1,8 раза. Учора в інтерв’ю на радіо «Свобода» міністр юстиції Олександр Лавринович спростував інформацію, що Мін’юст буцімто рекомендував не сплачувати нові тарифи.

Лавринович заявив, що сам він теж збирається оплатити, бо «нічого безплатного не буває». Володимира Бондаренка хоч і дивують слова міністра юстиції, але він каже: «Лавринович – член уряду, а я – звичайний громадянин, тому не збираюся платити».
Заклики окремих колег з Київради лідер Громадського активу Києва Олександр Пабат вважає саботажем. За це, як він каже, в  демократичних країнах передбачено відповідальність. «Надмірне захоплення саме такою політикою призводить до негативних наслідків в економіці, – вважає Пабат. – Хай Бондаренко справді подасть до суду і на ділі доведе свою позицію. А все інше – популізм». Сам же Олександр Вікторович сплачуватиме нові тарифи. Бо, по-перше, «не хоче мати заборгованості, якої ніколи не мав», а по-друге, якщо комісія Київради підкорегує тарифи, то різницю буде враховано у квитанціях за наступні місяці. «Я оплачу нові тарифи, але чітко відстежуватиму, куди пішли мої гроші, чи поліпшується стан ЖКГ, вимагатиму відповідних звітів. Тому теж можу піти до суду – у разі бездіяльності влади», – каже Пабат.
З поважних причин помічник депутата Анатолія Коваленка не зміг нас «зв’язати» з лідером міської організації Народної партії. Повідомив лише, що політвиконком партії вчора оприлюднив заяву на цю тему. У ній зокрема рекомендовано «відсилати платіжки з новими тарифами особисто меру Києва».
На відміну від лідера ГАК Олександра Пабата, співголова фракції Блоку Леоніда Черновецького Алла Шлапак не вважає, що заклики опозиції є саботажем. «Саботажу немає, кияни сплачують за комунальні послуги, – каже Алла Василівна. – А заклики до саботажу хай залишаються на совісті їхніх авторів». Пані Шлапак свої платіжки вже оплатила, її «не здивували нові нарахування». А для тих киян, кого нові ціни неприємно здивували, Алла Шлапак пропонує посилити профілактичну роботу, проводити ширшу інформаційну кампанію щодо правил оформлення субсидій та інших заходів соціального захисту киян.